100 
vrijdag, september 2, 2011, 01:47 PM
Afgelopen dinsdag won Guidje's teampje de wekelijkse pubquiz, niet in het minst omdat in de laatste ronde werd gevraagd naar drie van de vijf leden van de nieuwe supergroep SuperHeavy (leverde toch mooi drie punten op). Had hij even mazzel, want een paar weken terug schreef ie al een artikel voor KindaMuzik over dit gezamenlijke project van – schrik niet – Mick Jagger, Joss Stone, Dave Stewart, Damian Marley en A.R. Rahman. Het debuut komt volgende maand uit, vandaar dat je er de komende tijd vermoedelijk nog wel wat meer over gaat horen. Toevallig was dit ook meteen Guidje's honderdste artikel voor KindaMuzik. Op het intranet wordt namelijk een tellertje bij gehouden en daar prijkt sinds deze week '100/0' achter Guidje's naam (die nul slaat op het aantal artikelen waarvoor ie heeft gefotografeerd en hij maakt dan weliswaar graag foto's, maar concerten laat ie toch echt liever aan de echte profs over). Nu niet denken dat hij dat aantal van honderd artikelen in een jaartje bij elkaar heeft gekalkt; er waren tijden dat Guidje drie artikelen in de maand schreef en soms maandenlang niets. Als ie zich niet vergist is ie al ergens in 2004 begonnen met schrijven, dus dan weet je het wel. Eigenlijk had Guidje gedacht vorig jaar de grens van honderd te halen, maar al snel bleek ie toch druk met andere zaken en bereikte hij deze mijlpaal pas afgelopen week, mede doordat korte bijdragen aan gezamenlijke artikelen ook meetellen. Tja, zo kom je wel vrij eenvoudig tot dat ludieke aantal van honderd artikelen.

Brullen 
woensdag, augustus 31, 2011, 09:28 PM
Guidje's ouders ontmoetten een tijdje terug mensen die Bert Brussen persoonlijk hebben gekend en die vonden 'm een uiterst vervelend en rancuneus kereltje (Guidje is hier nog diplomatiek; de grootste belediging die je 'm vermoedelijk toe kan werpen is uit laten lekken dat ie vroeger 'best links' was) en doopten 'm daarom dan ook om naar Bert Brullen. Laat Guidje die benaming voortaan maar aanhouden, omdat Brullen een typische exponent is van de Nederlandse grote bek cultuur: overal een mening over hebben, maar goed onderbouwen of beargumenteren ho maar. Brullen schuift af en toe aan bij De Wereld Draait Door omdat hij een 'prikkelende' mening heeft en sinds enige tijd heeft hij een wekelijks terugkerende rubriek op de opiniepagina van de Volkskrant waarin ie de degens kruist met Thomas von der Dunk maar de vraag 'Wat kan Bert Brullen nu eigenlijk?' blijft nog altijd onbeantwoord. Guidje heeft de column in de Volkskrant welgeteld één keer gelezen, maar moest tot z'n grote spijt concluderen dat Brullen enkel goed is in ongefundeerd vuilspuiten en dat ie geen enkel fatsoenlijk argument bij dit figuur heeft kunnen vinden. Noem het een prestatie dat je daarmee toch op wekelijkse basis de opiniepagina van de Volkskrant bereikt (al zegt het wellicht meer iets over de reactionair die deze pagina bestiert, maar daarover lees je hier meer).

Enfin, Brullen heeft opnieuw een Grote Bek opgezet in de Volkskrant, nu over de spamactie van Van Eerdenburg tegen de PVV, waarop Van Eerdenburg hem van repliek heeft gediend, waarop 3voor12 Radio Brullen heeft uitgenodigd voor een programma en daar dan weer een artikel aan heeft gewijd op de website. Ook dat is een manier van nieuws maken. Laat Guidje het er op houden dat de verwijten over en weer vliegen en dat de heren inmiddels in een hevige discussie zijn beland. Dat Guidje's sympathie daarbij bij de Lowlands-directeur ligt is evident, maar ook al zou dat niet zo zijn geweest moet 'm toch worden nagegeven dat hij wel kan argumenteren en is het toch stuitend hoe makkelijk Van Eerdenburg Brullen ook in dit geval weer van repliek heeft weten te dienen door 'm erop te wijzen dat Lowlands helemaal geen subsidie van de landelijke overheid krijgt, daarmee de rest van z'n achterlijke betoog direct onderuit halend (dat de organisatie wat geld krijgt van de gemeente Dronten is een laf gelegenheidsargument van iemand die een canard heeft gemaakt). Pijnlijk, maar wederom tekenend voor de typisch Nederlandse schreeuwcultuur, door Van Eerdenburg in dit specifieke geval treffend omschreven als 'intuïtief broddelwerk uit de onderbuik.'

In het artikel op 3voor12 gaat de argumentatie van Brullen wederom mank. Zo heeft hij er geen bezwaar tegen dat de organisatie van Lowlands Rob Riemen uitnodigt om in het kader van Lowlands University te betogen dat Wilders een fascist is, maar heeft hij er wel problemen mee dat ánderen dat dan vervolgens doen:

"Riemen kan het allemaal keurig onderbouwen. Het probleem ontstaat als vervolgens iedereen en masse gaat roepen dat Wilders een fascist is en meteen zijn kiezers uitsluit."

Ergo: Guidje gaat naar die lezing, hoort steekhoudende argumenten waaruit wel degelijk blijkt dat Wilders (en niet te vergeten het kiezersvolk dat met de regelmaat van de klok Wilders bashers met de dood bedreigt, ze worden ook wel de Sturmabteilung genoemd) er fascistoïde ideeën op nahoudt en dan mag je dat niet zeggen. Sterker nog, waar Brullen keer op keer zijn onderbuikmening spuit, daarbij ook telkens weer verzuimt ook maar enigszins steekhoudende argumenten aan te dragen, moeten alle criticasters op Wilders hun kritiek nét zo goed kunnen onderbouwen als Riemen, want anders sluit je z'n kiezers uit. Waarom PVV-kiezers meteen zouden worden uitgesloten, puur omdat de Grote Roerganger een fascist blijkt te zijn, dat is weer een gedachtekronkel die hij (verrassend) met geen enkel argument onderbouwt. Uitsluiting gebeurt pas als andere partijen al dan niet op een correcte wijze met fascistische partijen binnen het politieke spectrum om weten te gaan. Het feit dat zowel CDA als VVD als hijgende hondjes achter de Grote Roerganger aanlopen en dikke vriendjes van de PVV zijn in dit poepbruine griezelkabinet geeft Brullen wederom geen gelijk. Om Brullens eigen terminologie te gebruiken: hij doet een beetje huilie-huilie.

Nu Brullens betoog onderuit is gehaald en hij zichzelf volstrekt belachelijk heeft gemaakt, gooit hij het over een andere boeg. Het gaat hem over de toon van het debat en dáárom heeft ie alles zo gesimplificeerd. Ah, juist. Deze uitspraak is daaruit natuurlijk ook een logische gevolgtrekking:

"Op het moment dat Lowlands stelt dat Wilders een fascist is en dat de regering bestaat uit hofnarren, dan kies ik ervoor om te simplificeren. Ik denk dat Van Eerdenburg in zekere zin ook een soort kunstenaar is, in elk geval iemand die geëmotioneerd werkt. Knuffelen en kusjes, daar ben ik nooit zo geweest, maar ik drink er graag nog eens een biertje op. Laat ik een ding duidelijk stellen: het is polemiek. Het gaat soms hard tegen hard, maar dat hoort erbij."

Ach, het is polemiek. Natuurlijk. Geeft het moddergooien net even wat meer cachet.

Nostalgia 
dinsdag, augustus 30, 2011, 05:07 PM
Gisteren ging Guidje met Diederick naar Arcade Fire in de Heineken Music Hall. Al een tijdje strak uitverkocht, maar wat wil je ook, als je laatste album The Suburbs als eerste indie album ooit de Grammy Award voor Album van het Jaar in de wacht sleept en verder overladen is met lyrische recensies. Recensenten doopten The Suburbs al gauw om als 'Arcade Fire's OK Computer, maar eigenlijk is The Suburbs nog beter.' Dat schept verwachtingen, maar met Arcade Fire weet je nooit precies hoe het nu zit met die live optredens. Ze stonden jaren geleden eens op Lowlands, een concert dat Guidje toen schandelijk heeft gemist (hij was samen met mede Lowlandsganger Martijn op zoek naar een kennis van AVRO Nachtdienst, prioriteiten he), en ze schijnen briljant te zijn geweest. Echter, alle concerten die de groep daarna in Nederland gaf waren allesbehalve een succes; de recensies waren nogal zuur, de groep zou het maar niet lukken om de op de albums goed klinkende songs live te brengen en maakte er simpelweg een potje van. Gelukkig is voorprogramma Austra vanavond al een bijzonder aangename verrassing. De zangeres heeft een stem die een mix is van Florence (van The Machine) en Nico en de feeërieke electro is hevig geïnspireerd door groepen als Kraftwerk en Erasure en alles wat er tussenin zit. Tussen de nummers door bedankt de zangeres Arcade Fire ('our fellow Canadians') meerdere malen dat ze hen mee op tournee hebben genomen en bekent ze dat de groep in Toronto voor zalen van hooguit een paar honderd man speelt. De status van Arcade Fire zal Austra niet halen, maar dat de groep nog zo onbekend is, is vrij schandalig. Austra verdient absoluut meer.

Pluspunten voor de podiumpresentatie bij Arcade Fire: het podium is omgevormd naar een fictieve bioscoop met een hoog nostalgie, zeg maar Super 8 gehalte. Voor het optreden staat al een aankondiging boven het podium te lezen als ware het de gevel van een bioscoop: Coming Soon: Arcade Fire. Tijdens de songs worden live opnames in retro stijl gemixt met allerhande filmpjes: bij Haiti zijn het wuivende palmen, bij Keep The Car Running een autoweg (goh) en bij The Suburbs beelden uit de bijhorende videoclip. Het oogt allemaal zeer gelikt en als die filmpjes niet boeien, dan is er ook de band zelf waarvan de leden regelmatig van instrument wisselen. Spektakelstukje dus, al vraag je je wel af of hier nog een Diepere Gedachte achter zit, of dat het vooral allemaal spannend moet ógen. Verder speelt Arcade Fire furieus en jaagt de groep er in het eerste half uur al klassiekers doorheen als Ready To Start, Keep The Car Running, No Cars Go en Rebellion (Lies). Tussendoor roept Win Butler het deels zittende publiek op om te gaan staan en vooral ook te blíjven staan. Een boodschap die hij even later nog eens herhaalt met de overbodige toevoeging 'maybe you guys don't speak English' maar kom op Win, het is maandagavond joh. Gelukkig mogen 'we' wel gaan zitten bij rustigere liedjes. Niet dat die er zijn, want Arcade Fire rockt stevig door.

Misschien iets té, want een rustpunt zou wel welkom zijn geweest; een evenwichtiger setlist had wonderen gedaan. En eigenlijk is het eeuwig zonde dat de door Régine Chassagne gezongen briljante discopastiche Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) er al in de eerste helft van het concert doorheen wordt gejaagd (tijdens eerdere concerten van deze tournee werd het als toegift gespeeld en daar komt het nummer beter tot z'n recht, zeker omdat het op The Suburbs als catharsis fungeert) en een song als Rococo, op The Suburbs net zo nietszeggend als de protserige kunststijl met dezelfde naam, had best achterwege mogen blijven, daar hadden City With No Children of Half Light I best voor in de plaats gespeeld mogen worden. Het snoeihard rockende Month Of May is daarentegen wel erg lekker. Opvallend ook hoeveel werk de groep speelt van debuutalbum Funeral, terwijl Arcade Fire zich bij Neon Bible - toch Guidje's favoriet - beperkt tot de 'hits'. Na anderhalf uur zijn het Intervention, op Neon Bible met kerkorgel (!) maar live net wat minder uit de verf komend en Wake Up, ook weer afkomstig van debuutplaat Funeral. Als Guidje vlak voor de toegift alvast in de garderobe de jassen gaat halen, treft ie twee meisjes. Als de medewerkster vraagt hoe ze het concert vonden, reageren ze teleurgesteld. Ze vonden het erg slecht 'en die Régine, zong die de vorige keer ook al zo vals?' Guidje is het er niet mee eens; Arcade Fire gaf een erg goed optreden. De andere enthousiaste concertgangers lijken 'm gelijk te geven.

Zimmer Frei 
zondag, augustus 28, 2011, 02:10 PM


NatLab, tegenwoordig ook wel in gebruik als concertpodium.

Gisteravond was Guidje op Zimmer Frei, een klein festivalletje dat elk jaar op een andere locatie, maar altijd in een leegstaand pand wordt georganiseerd, dit keer het NatLab, een oud laboratoium van Philips (er staan wel meer Philips-panden op Strijp-S). Het was dat Ronald en Ivo, twee collega's er zouden optreden met hun band Hijos de Mayo, anders zou ie vermoedelijk niet eens zijn gegaan. Maar Guidje kent Ronald nog uit z'n tijd dat ze beiden bij PopEye betrokken waren, afwisselend de rubriek Burengerucht volschreven en toen Guidje zo'n anderhalf jaar geleden bij de BelastingTelefoon begon werd ie dan ook meteen gespot door Ronald en geronseld voor de TaxTimes, het interne blaadje van de Eindhovense vestiging van de BelastingTelefoon. Een paar maanden geleden interviewde Guidje Ronald en Ivo in dat kader dan ook over hun band. Dat werd een vrij nietszeggend interview, met citaten als 'alle bandleden van Hijos de Mayo hebben baarden, behalve de zangeres. Die heeft een snor,' 'muzikaal zijn we beïnvloed door de heilige drie-eenheid van Kyuss, Mogwai, Motorpsycho en Sonic Youth. Ja, dat zijn vier bands' en 'we spelen stonernoisepostrock. Of poststonernoiserock,' maar volgens Ivo was het interview ronduit diepgravend vergeleken met het wel zeer oppervlakkige gesprek dat ze enkele weken later hadden met een journalist van Contaxt (dat is weer het blaadje dat voor alle vestigingen van de BelastingTelefoon is bedoeld). Enfin, Guidje ging kijken (het bleek een (nogal incestueus) samenzijn van allerlei bekenden uit de Eindhovense gitaarscene) en omdat ie vrij vroeg was, hij de bijhorende expositie wel snel gezien had en de programmering natuurlijk uitliep, ging hij al snel rond het NatLab zwerven en kwam ie op Strijp-S terecht. Goed dat Guidje z'n camera had meegenomen, want er bleek veel aardigs te fotograferen.

Leuk, dat Strijp-S. Het terrein is tegenwoordig vrij toegankelijk en dat biedt de mogelijkheid om tussen alle leegstaande fabrieken rond te struinen en vrijuit foto's te maken.

Nieuwe E.T. 
maandag, augustus 22, 2011, 08:24 PM


Eerst even off the record, wie het nieuws over Libië wil volgen en daarbij liever gebruikmaakt van Engelstalige media in plaats van die kneusjes van de NOS kan beter de websites van de BBC, The Guardian en CNN links laten liggen en meteen overschakelen naar de zeer goede website van Al Jazeera; superieur aan al die westerse media die wel even denken verslag te kunnen doen vanuit Tripoli. Ze hadden vandaag zelfs een interview met Mohammad Gaddafi, de oudste zoon van Muammar Gaddafi. Maar dat terzijde. Enfin, omdat hij vandaag voor drie jaar naar Amerika is vertrokken en er dus wel een bescheiden afscheidsfeestje moest worden georganiseerd, ging Guidje vorige week uit eten bij een erg lekker Spaans restaurant én daarna met Stefan en Frances naar deze gezellige kinderfilm. Geregisseerd door J.J. Abrams en geproduceerd door z'n grote voorbeeld Steven Spielberg. Dan weet je het wel. Super 8 moet een soort E.T. voor een nieuwe generatie worden. Dat kan natuurlijk niet, omdat E.T. zo enorm aandoenlijk was (en nog steeds is). Verder is het verhaal van Super 8 flinterdun, zijn de dialogen tenenkrommend, ligt de moraal er veel te dik bovenop, zie je alle plotwendingen al van tien kilometer afstand aankomen, worden sommige zaken in de plot nooit echt duidelijk uitgelegd en wordt er ook niet geweldig geacteerd. Nee, echt góed is Super 8 niet (wel veel beter dan Avatar, maar da's al gauw). En toch, die hoofdrolspelers (lang niet allemaal gecast vanwege hun goede looks, ook wel eens leuk voor de afwisseling) zijn erg aandoenlijk, omdat de film zich begin jaren tachtig afspeelt heerst er een hoog nostalgiegehalte (ach gossie, walkmans) en aan het einde van het twee uur durende spektakelstuk heb je wel een heel leuke film gezien. Bijzonder, als je ziet hoeveel er eigenlijk mis mee is. Best wel knap eigenlijk.

Matteotti 
donderdag, augustus 18, 2011, 05:25 PM
Morgen gaat Lowlands van start. Guidje is er niet bij en dat is best jammer, omdat het dit jaar een nogal politieke editie wordt. Nouja, festivaldirecteur Eric van Eerdenburg heeft een overduidelijk statement gemaakt door in het kader van Lowlands University Rob Riemen uit te nodigen. En nu is Riemen, directeur van het Nexus Instituut, zogenaamd omstreden. Goed, sinds wanneer je 'omstreden' bent als je simpelweg zegt waar het op staat (de PVV is een fascistische organisatie, een stelling die wordt geponeerd en goed onderbouwd in z'n boekje De Eeuwige Terugkeer van het Fascisme (een aanrader, net zoals Het Nieuwe Taboe op de Oorlog van Thomas von der Dunk)) is Guidje een raadsel, maar bepaalde figuren spraken er in elk geval schande van. Nu is het in fascistische kringen een beproefde methode om tegenstanders monddood te maken: de gefrustreerde aanhang bestookt volgens goed PVV-gebruik de criticaster met doodsbedreigingen en aan de andere kant probeert een fractielid de subsidiekraan van het gerespecteerde instituut dicht te draaien. Omdat vrijheid van meningsuiting een groot goed is, maar enkel als het voor het PVV gajes zelf geldt. Ironisch dat ze daarmee juist Riemens stelling weer onderschrijven; Guidje noemt een euh... Matteotti als pijnlijk voorbeeld. Goed, die werd nog ouderwets omgelegd door de fascisten in Italië, maar in een partij waar brievenbuspissers en neuzenafhakkers zo'n warm nestje hebben gevonden, hoef je er niet vreemd van op te kijken of er wordt vroeg of laat daadwerkelijk tot geweld overgegaan. En anders doet iemand uit die compleet geflipte frustro-aanhang dat wel.

Van Eerdenburg neemt vandaag wederom stelling tegen het tuig in een sterk interview op nu.nl (Guidje heeft het maar even 'geliked' via Feesboek, voor het geval al die nieuwe vriendjes van het werk die ie recent heeft toegevoegd nog niet wisten waar ie politiek gezien staat). Hij moet Van Eerdenburg trouwens ook even corrigeren, want de 'cultuurterrorist met de waterperoxidepruik' is wel degelijk ooit op Lowlands geweest, als onderdeel van CoolPolitics. Guidje was er toen bij en had nog min of meer serieus overwogen een hoofddoekje inclusief mes en vork mee te nemen, omdat De Grote Geblondeerde Leider had beweerd deze 'rauw te lusten.' Hij heeft het niet gedaan, ten eerste omdat mede Lowlandsganger Bram (half-Limburgs, het zal meespelen) het maar een flauwe actie vond, maar ten tweede (een groter, praktisch probleem) omdat hij niet wist hoe ie aan een hoofddoekje zou kunnen komen. Overigens, Guidje heeft Van Eerdenburg ooit ontmoet. Dit komt omdat de directeur op elke editie met bezoekers gaat ontbijten, om te weten te komen wat ze van het festival vinden en Guidje daar een paar edities terug ook voor werd uitgenodigd. Toen vond ie het al een sympathieke man die ook netjes inging op z'n vraag waarom Belle & Sebastian indertijd niet was uitgenodigd (de band stond een editie later wél op het programma). Kijk, Guidje weet ook wel dat wat Van Eerdenburg in dit interview zegt door het overgrote deel van de Nederlandse bevolking wordt gedeeld (het wordt ook door hem even fijntjes opgemerkt: 84%) en ook de opvattingen van Riemen worden breed gedeeld in de maatschappij. Maar waarom kijkt datzelfde volksdeel nu schouderophalend de andere kant op, alsof het ze niks interesseert? Wie een beetje op internet rondkijkt, weet dat er allang een burgeroorlog tussen links en rechts gaande is. Virtueel, maar toch.

Updeet: het volledige college van 'de niet goed snikke' Rob Riemen staat inmiddels op de site van VPRO's 3voor12. Een intrigerende, maar weinig vrolijk stemmende lezing. Een lange zit, maar zeer de moeite waard.

Folkie 
maandag, augustus 15, 2011, 10:26 PM


Elk jaar staat er een houten bouwsel op het terrein van Folkwoods. Vorig jaar was het een boot, dit jaar een draak. Het spreekt bij veel kinderen, die naar hartenlust het bouwwerk beklimmen, tot de verbeelding. Al komt dat ook door de rook geregeld uit z'n bek komt.

Okee, het weer was ruk. Of, om het positiever uit te drukken, toen het op vrijdagavond was drooggebleven en op zondag gedurende de halve middag had geregend of gemiezerd, was de algemene consensus al snel 'dat het meeviel.' Vervolgens viel zaterdagnacht alsnog ettelijke millimeters regen, dus op zondag stond het terrein op sommige plekken vol met plassen water en hadden op de camping verschillende kampeerders te kampen (ha, woordspeling) met de nodige wateroverlast in hun tentjes. Maar, om Paul Theroux te parafraseren, only fools blame a bad festival on the weather en dus had Guidje ook dit keer weer een uitstekend weekend op Folkwoods. Met op vrijdagavond een geweldig optreden van Allez Soldaat, één van zeer weinige (ex-)voetballers die smaak heeft, maar vooral Seth Lakeman was fantastisch. Volgen organisator Tinus Kanters was de Britse folkie nog bijna te laat geweest omdat z'n vliegtuig vertraging had; in plaats van op vrijdagmiddag op het festival te zijn, landde ie pas om 19.15 uur op Schiphol. En hij moest om 21.00 uur optreden in Eindhoven. Oeps. Of er wat snelheidsovertredingen zijn gemaakt weet Guidje niet, maar Lakeman begon uiteindelijk een kwartier te laat alsnog aan z'n optreden waarop hij vooral klassiekers zoals Kitty Jay en The Bold Knight de revue liet passeren, maar ook een nieuw liedje van het album Tales from the Barrel House, dat dit najaar uitkomt. Wel jammer dat The White Hare, Guidje's favoriet, niet wordt gespeeld.

Op zaterdag begint het aanvankelijk nog zonnig, wat reden voor Guidje was om z'n zonnebril mee te nemen. Te optimistisch, zo bleek al snel. In de grote tent zag hij eerst Nicole Bus die vorig jaar de Grote Prijs in de categorie singer-songwriter had gewonnen en als onderdeel van de prijs een optreden mag verzorgen. Ze komt uit de gospelhoek en haar songs zijn doorspekt met haar geloofsovertuiging, maar het stoort niet. Daarvoor is ze een te goede zangeres en zijn haar liedjes te sterk. Eeuwig zonde dus dat ze maar een half uurtje speelt. Later die middag speelt het Britse Sons of Noel and Adrian in dezelfde tent. Ze lijken zich wat ongemakkelijk te voelen op een folkfestival, maar zijn erg goed met hun muziek die misschien nog het meest met de Amerikaanse nu folk heeft in plaats van traditionele Europese muziek en maken vriendjes als ze halverwege verklaren dat België zuigt en ze van Nederland houden. Hoho, niet al te intiem worden (Nederland zuigt ook). Maar de ontvangst van het publiek – dat voor het grootste deel aandachtig luistert en luid applaudisseert tussen de nummers door – is hartverwarmend. Guidje grapt na het einde als het publiek blijft klappen dat ze vermoedelijk naast het podium staan te bedenken wat ze moeten doen omdat ze al door hun repertoire heen zijn. Uiteindelijk wordt een nummer dat niet zo goed ging maar opnieuw gespeeld. Na afloop wil menig bezoeker een cd kopen, maar zijn ze vergeten mee te nemen. Dom. Sneuer is dat bij de recente rellen in Londen een loods waar veel cd's van het platenlabel van de band in vlammen op is gegaan. Een dag later hoorde Guidje overigens nog van Tinus dat de groep dolenthousiast was geweest over het optreden en de goede respons van het publiek.

's Avonds is het Utrechtse Kalio Gayo de hoofdact op het grote podium. Een fijne groep, maar muzikaal heeft het niet zo veel om het lijf en al snel slaat de verveling toe vanwege de eenvormigheid van de nummers. Zo duurt een uur wel lang. In de grote tent heeft Ad 'The Watchman' van Meurs een nieuw vehikel voor Folkwoods: The Watchmentals. In die hoedanigheid speelt hij met enkele gastmuzikanten vooral instrumentale muziek en die is verrassend lekker. Guidje staat bij de bar buiten de tent gezellig te kletsen met alle vrienden en bekenden die op deze editie zijn afgekomen, maar The Watchmentals is absoluut prettige achtergrondmuziek, zeker als bij wijze van verrassing wordt afgesloten met een rootsy versie van de Lambada. Op het hoofdpodium is het vervolgens aan het Canadese gezelschap Po' Girl om deze festivaldag af te sluiten. Een festivaldag waarop het vooral gedurende de dag constant heeft gemiezerd en soms zelfs hard heeft geregend en ook bij dit concert blijft het niet droog. Gevolg is dat sommige kinderen het podium op klimmen om droog te blijven, wat alleen maar bijdraagt aan de feestvreugde en het speelplezier van de band die het zichtbaar naar de zin heeft. Overigens ook typisch een band die live goed tot z'n recht komt, door hun mix van americana, folk en jazz en door de combinatie van banjo en klarinet verrast.

Zondag heeft de sterkste line-up. Eerst het Occitaanse Lo Cepon dat rustig het publiek opwarmt, maar daarna Raymond van het Groenewoud die een erg leuk optreden verzorgt. De Nederbelg speelt een uur, maar grapt en grolt tussendoor en brengt een typische festivalset, opgebouwd rond klassiekers als Meisjes, J'Veux de L'amour, Warme Dagen en Liefde voor Muziek. Daarbij is vooral J'Veux de L'amour een hoogtepunt, omdat het publiek bij de eerste de beste gelegenheid de kans krijgt om en masse 'j'veux de l'amour' uit te blèren, maar vooral omdat Van het Groenewoud de tekst inmiddels wat heeft aangepast; hij zingt nu dat ie al dertig jaar zingt dat ie pas dertig jaar in het vak zit en de verzoekjes van Chérie en Bakske vol met Stro zijn vervangen door Udo Jürgens en K3. Het wordt opgevolgd door het ultramelige Opblaaspop en speciaal voor Folkwoods wordt de set halverwege opgevrolijkt door een instrumentaal intermezzo dat door moet gaan voor authentieke Russische volksmuziek. Als Van het Groenewoud halverwege de show z'n jasje uitdoet, showt ie het publiek nog z'n polsbandje 'het bewijs dat ik m'n eigenconcert mag geven.' Feest dus. Wat dat betreft is Martin Simpson een stuk netter, maar ook wat saaier. Het verdient absoluut aanbeveling om het hoofdpodium ook voor singer-songwriters te gebruiken, maar misschien is Simpson dan niet de juiste persoon. Z'n uitleg bij de liedjes zijn erg interessant, maar de muziek zelf kan niet altijd boeien.

Wat dat betreft had Zuid-Afrikaan Chris Chameleon het op dat grote podium vermoedelijk beter gedaan. Guidje zag de man vier jaar geleden al optreden, is sindsdien fan, heeft 'm ook al een keer mogen interviewen en zag 'm al in enkele theaters. De man is een fenomeen, is in Zuid-Afrika een gevierd acteur en kan niet veilig over straat (maar, zoals al eens iemand droogjes opmerkte, dat kan niemand in Zuid-Afrika), een zanger en stemkunstenaar die veel te onbekend is in Nederland. De vorige keren dat Guidje Chameleon zag, leunde ie nog vrij veel op de muziek die hij maakte uit z'n tijd met de melige 'monkipunk' groep Boo!, maar nu lijkt ie z'n solocarrière serieuzer te nemen; nog steeds veel indrukwekkende stemgymnastiek (de man heeft een bereik van vier octaven en zingt loepzuiver), maar met minder grappen en grollen en meer nadruk op die serieuze liedjes die geïnspireerd zijn op de gedichten van Ingrid Jonker. Misschien dat het helpt om die langverwachte doorbraak in Nederland te bewerkstelligen. Gezien z'n talent verdient ie het, al blijft het onbegrijpelijk dat ie niet meer liedjes zingt van z'n geweldige album Ek Vir Jou. Smam, die Chameleon voor het eerst zag, was in elk geval fan en wilde met de man op de foto. Als ze de net gekochte nieuwste cd As Jy Weer Skryf laat signeren, vertelt ze Chameleon dat Guidje 'r getipt heeft en wijst naar hem. Hij steekt z'n duim omhoog naar 'm en roept 'goede invloed!'

Ondanks het flutweer was Folkwoods 2011 weer geweldig. En dan heeft ie het nog niet eens gehad over Laura, Marcel, Judith, de nichtjes Esmee en Veerle (die het uitstekend naar hun zin hadden, een goed teken), Ine, Stefan, Chilo, Diederick, Frances, Joost en alle andere bekenden die ie dit jaar weer ontmoette en Folkwoods nog een stuk leuker maken.

Ook oud 
vrijdag, augustus 12, 2011, 04:07 PM
U weet het waarschijnlijk al langer, maar Guidje verzamelt honderdplussers. En helemaal bijzonder vindt ie mensen die ouder zijn dan 110, zogeheten supercentenarians. Die zijn nogal zeldzaam en Nederland staat op dit vlak sinds het overlijden van Grietje Jansen-Anker in oktober 2009, op 112-jarige leeftijd, al droog. Guidje had goede hoop dat de struise Friese Geertruida Draaisma volgend jaar haar 110de verjaardag zou vieren: nog redelijk goed bij de pinken, op haar 109de verjaardag nog een (vr)olijke persconferentie gegeven en ambitieus: ze wilde erg graag 110 worden. Dat is haar helaas niet gelukt, want vandaag kwam in het nieuws dat ze is overleden. Tragisch, maar wat nogal kolderiek is, is dat Guidje tegenwoordig bijna condoleances krijgt van vrienden en collega's die van z'n verzameling weten. Merkwaardig, maar komisch. De nieuwe oudste inwoner van Nederland is nu de Rotterdammer Cor Geurtz, hij hoopt 4 mei volgend jaar 110 te worden en is dus slechts enkele maanden jonger dan Draaisma. Een grappige man die er fijntjes op wees het helemaal niet leuk te hebben gevonden toen ie hoorde dat ie de oudste man van Nederland was geworden. Hij vond z'n voorganger namelijk zo sympathiek en betreurde diens overlijden. Zo mediaschuw als Jansen-Anker (waar zelfs de burgemeester niet welkom was) is hij niet, maar Guidje vermoedt desondanks niet dat bij een eventuele 110de verjaardag de pers massaal kan uitrukken (hoewel, bij Radio Rijnmond stonden ze vrijdag al bij Geurtz op de stoep). Ondanks dat het heel bijzonder is dat een man de oudste inwoner van Nederland is; dat is pas voor de eerste keer sinds 1990.

Programmaboekje 
dinsdag, augustus 9, 2011, 05:35 PM


Vorig jaar was het ook al behelpen met het weer.

Er moet een boek worden geschreven over het schrijven van programmaboekjes. Dit jaar schreef Guidje voor de zoveelste keer het programmaboekje voor Folkwoods vol en het viel 'm niet mee. Nu heeft ie er elk jaar wel hier en daar problemen mee, maar dit keer kampte ie zowaar met een writer's block. Het duurde niet lang, maar toch. Het zal komen doordat ie zich eind juni, begin juli een lens typte met het verslag van z'n Ierland reis en voor het moment wel even voldoende geschreven had.

Daar kwam nog bij dat ie dit keer drie interviews per e-mail deed en waarvan ze alle drie niet reageerden (elk jaar kiest Guidje samen met Tinus zes acts die extra uitgelicht worden middels een interview). Na enig aandringen kreeg Guidje bij het interview met Seth Lakeman antwoorden terug die nogal kort waren, bij het interview van Sons of Noel and Adrian waren de antwoorden ietwat melig en niet al te serieus te nemen (zou Guidje dan zulke domme vragen hebben gesteld? Dat leek 'm toch mee te vallen) en het interview met Lo Cepon was nog een verhaal apart. Guidje had vooraf aan organisator Tinus Kanters gevraagd 'zo'n Franse groep, die kunnen toch wel Engels he?' Hij wilde het vooraf weten, omdat ie al een paar jaar problemen had gehad met (voornamelijk Italiaanse) folkacts die de vragen per e-mail beantwoordden, al moesten die dan wel eerst vertaald worden door het management (iets dat uiteraard weer minimaal drie maanden duurde). Enfin, bij Lo Cepon zouden ze goed Engels praten en schrijven. Viel tegen. Guidje kreeg na zijn verzoek een e-mail terug in zeer gebrekkig Engels met de vraag of ie de vragen per e-mail kon doorsturen. Dat kon, en Guidje was zo vriendelijk (dacht ie) om erbij te vermelden dat ze ook best in het Frans mochten antwoorden. Dat laatste had ie beter niet kunnen doen, want nu kreeg ie op elke vraag een tienregelig antwoord terug. En Français. Met het woordenboek erbij en wat puzzelen (Guidje heeft toch ooit z'n eindexamen VWO behaald met Frans, dus hij weet er nog wel iets vanaf) kwam ie nog een heel eind.

Dit zijn dan nog de praktische problemen. Want het is nog best lastig om bij tien balfolkgroepjes die naar zijn idee écht nogal veel op elkaar lijken (ze hebben allemaal invloeden uit de jazz en de wereldmuziek en het is in alle gevallen echt niet enkel muziek voor dansers, ook bezoekers die enkel willen luisteren zijn van harte welkom, etc. etc.) iets origineels te schrijven. Je kan moeilijk opschrijven dat ze ook echt alle tien hetzelfde klinken, dus dan ga je maar varianten bedenken. Woordspelingen met de bandnaam. Of dat er onlangs een nieuwe cd uit is. En dan mag je nog blij zijn dat er informatie over de betreffende act te vinden is. Want sommige bands komen met wel heel Spartaans geschreven bio's. Als er al een bio is. Guidje kan zich van een paar jaar terug nog herinneren dat vlak voor de deadline nog het balfolkgroepje Père Sauvage aan de line-up werd toegevoegd. Hoe Guidje ook googlede, hij vond nergens informatie. En ook toen hij er via via achterkwam dat de groep niet Père Sauvage maar Les Pères Sauvages heette, kon ie enkel achterhalen dat de groep uit Duitsland kwam en Bretonse folkmuziek speelde. Het andere uiterste is een grote naam als Raymond van het Groenewoud. Iedereen kent die zanger, dus wat moet je daar over melden dat niet al eerder is opgeschreven? Nouja, dat dan maar. En het is nog best grappig ook, om weer even te refereren aan al die prettige klassiekers (Liefde voor Muziek, Meisjes, Chachacha, J'Veux de L'amour) die de Nederbelg op z'n naam heeft staan.

Enfin, de deadline heeft ie vorige week netjes op tijd gehaald en het eindresultaat is best aardig geworden. Maar nu het festival dichterbij komt, is er weer een ander probleem: Het Weer. Kijk, dat het een klotezomer is, soit. Maar is dat nu zo moeilijk om dat ook goed te voorspellen? Want al weken achtereen hoort Guidje weermannen (m/v) vertellen over 'dat het volgende week écht beter wordt.' Maar als die volgende week dan dichterbij komt, veranderen die vrolijke zonnetjes op buienradar.nl gewoon weer in wolkjes met regen. Dus, even uit de grond van z'n hart: ZEG DAT DAN! Ga niet eerst beloven dat het weer nu écht beter wordt om die belofte twee dagen later alweer aan te moeten passen. Inmiddels gelooft ie helemaal niets meer van die weersverwachtingen van over een week (of verder): ze zitten er toch naast. Om even het krankjorume ervan uit te leggen: voor aankomend weekend heeft Guidje alles tussen 27 graden en zon tot en met 18 graden en tien millimeter regen aan weersverwachting voorbij zien komen. Okee, weersverwachtingen voor een week vooruit zijn moeilijk, maar dit is absurd. Elke dag krijg je iets anders voorgeschoteld en hoe dichterbij het weekend komt, hoe meer regen er blijkt te gaan vallen. Althans, dat denk je dan. Want voor de zekerheid check je ook nog even weerplaza.nl en die voorspellen nóg meer regen. En dan pak je pagina 704 van NOS Teletekst erbij en die zijn weer positiever. En bij weeroline.nl zijn ze het meest enthousiast: die hebben het over 'zon met een enkele bui.' Maar een uur later is het weer veranderd. Zucht.

Je bent in Nederland niet alleen aan de weergoden overgeleverd, maar ook aan organisaties als het KNMI of MeteoConsult die het weer voorspellen blijkbaar héél erg moeilijk vinden.

Feesboek 
zondag, augustus 7, 2011, 06:08 PM


'Ook gij Brutus?' Nouja, eigenlijk wel. Guidje had lang een soort weerzin tegen Facebook. Omdat iedereen er op zit, omdat er nogal luchtig wordt omgesprongen met zaken als privacy en omdat die Mark Zuckerburg getuige de film The Social Network (aanrader) een enorme eikel is. Maar ja. Afgelopen week werd bij Guidje op het werk internet nog verder vrijgegeven, met als gevolg dat de tijd dat ie enkel de sites van enkele kranten (vreemd genoeg wel De Telegraaf en niet NRC Handelsblad), NOS Teletekst en de wikipedia (hoera) mocht bezoeken nu definitief voorbij is. Sterker nog, hij kan nu zelfs z'n eigen site aan z'n collega's laten zien (tot voor kort gingen de gesprekken zo: 'ik heb een eigen site' "Leuk, laat eens zien?" 'Nee, dat kan niet, het is afgeschermd.') Enfin, vanaf deze week mag bijna alles en toen zag ie afgelopen week toch dat zowat élke collega een Facebook account heeft. En geloof het of niet, Guidje geniet op z'n werk een enorm nerdy reputatie (vraag 'm niet hoe dat gekomen is, maar soit; een mens kan slechtere reputaties hebben), dus het was wat gênant dat ie moest zeggen dat ie níet op Facebook zat. Komt nog bij dat quizmaster Jeroen elke week op de dag van de quiz via Facebook wat tips geeft, dus het werd steeds meer een noodzaak om toch een account te nemen. Een opportunistischer reden: er is een enorm leuke vacature waarin wordt verzocht om ervaring met sociale media en CMS'jes. Tja. Guidje zit op LinkedIn en flickr, Twitteren heeft ie al gedaan namens z'n huidige werkgever en CMS'jes zijn meestal een pain in the ass, maar Guidje heeft er wel ervaring mee. Dus hij bedacht 'okee, Facebook kan nooit zo moeilijk zijn en het zou een rare indruk maken als ie solliciteert en dáár niet eens op zit,' dus heeft ie maar een account aangemaakt. Schrikmoment: het is nog best leuk ook.


Vorige Volgende