Programmaboekje 
dinsdag, augustus 9, 2011, 05:35 PM


Vorig jaar was het ook al behelpen met het weer.

Er moet een boek worden geschreven over het schrijven van programmaboekjes. Dit jaar schreef Guidje voor de zoveelste keer het programmaboekje voor Folkwoods vol en het viel 'm niet mee. Nu heeft ie er elk jaar wel hier en daar problemen mee, maar dit keer kampte ie zowaar met een writer's block. Het duurde niet lang, maar toch. Het zal komen doordat ie zich eind juni, begin juli een lens typte met het verslag van z'n Ierland reis en voor het moment wel even voldoende geschreven had.

Daar kwam nog bij dat ie dit keer drie interviews per e-mail deed en waarvan ze alle drie niet reageerden (elk jaar kiest Guidje samen met Tinus zes acts die extra uitgelicht worden middels een interview). Na enig aandringen kreeg Guidje bij het interview met Seth Lakeman antwoorden terug die nogal kort waren, bij het interview van Sons of Noel and Adrian waren de antwoorden ietwat melig en niet al te serieus te nemen (zou Guidje dan zulke domme vragen hebben gesteld? Dat leek 'm toch mee te vallen) en het interview met Lo Cepon was nog een verhaal apart. Guidje had vooraf aan organisator Tinus Kanters gevraagd 'zo'n Franse groep, die kunnen toch wel Engels he?' Hij wilde het vooraf weten, omdat ie al een paar jaar problemen had gehad met (voornamelijk Italiaanse) folkacts die de vragen per e-mail beantwoordden, al moesten die dan wel eerst vertaald worden door het management (iets dat uiteraard weer minimaal drie maanden duurde). Enfin, bij Lo Cepon zouden ze goed Engels praten en schrijven. Viel tegen. Guidje kreeg na zijn verzoek een e-mail terug in zeer gebrekkig Engels met de vraag of ie de vragen per e-mail kon doorsturen. Dat kon, en Guidje was zo vriendelijk (dacht ie) om erbij te vermelden dat ze ook best in het Frans mochten antwoorden. Dat laatste had ie beter niet kunnen doen, want nu kreeg ie op elke vraag een tienregelig antwoord terug. En Français. Met het woordenboek erbij en wat puzzelen (Guidje heeft toch ooit z'n eindexamen VWO behaald met Frans, dus hij weet er nog wel iets vanaf) kwam ie nog een heel eind.

Dit zijn dan nog de praktische problemen. Want het is nog best lastig om bij tien balfolkgroepjes die naar zijn idee écht nogal veel op elkaar lijken (ze hebben allemaal invloeden uit de jazz en de wereldmuziek en het is in alle gevallen echt niet enkel muziek voor dansers, ook bezoekers die enkel willen luisteren zijn van harte welkom, etc. etc.) iets origineels te schrijven. Je kan moeilijk opschrijven dat ze ook echt alle tien hetzelfde klinken, dus dan ga je maar varianten bedenken. Woordspelingen met de bandnaam. Of dat er onlangs een nieuwe cd uit is. En dan mag je nog blij zijn dat er informatie over de betreffende act te vinden is. Want sommige bands komen met wel heel Spartaans geschreven bio's. Als er al een bio is. Guidje kan zich van een paar jaar terug nog herinneren dat vlak voor de deadline nog het balfolkgroepje Père Sauvage aan de line-up werd toegevoegd. Hoe Guidje ook googlede, hij vond nergens informatie. En ook toen hij er via via achterkwam dat de groep niet Père Sauvage maar Les Pères Sauvages heette, kon ie enkel achterhalen dat de groep uit Duitsland kwam en Bretonse folkmuziek speelde. Het andere uiterste is een grote naam als Raymond van het Groenewoud. Iedereen kent die zanger, dus wat moet je daar over melden dat niet al eerder is opgeschreven? Nouja, dat dan maar. En het is nog best grappig ook, om weer even te refereren aan al die prettige klassiekers (Liefde voor Muziek, Meisjes, Chachacha, J'Veux de L'amour) die de Nederbelg op z'n naam heeft staan.

Enfin, de deadline heeft ie vorige week netjes op tijd gehaald en het eindresultaat is best aardig geworden. Maar nu het festival dichterbij komt, is er weer een ander probleem: Het Weer. Kijk, dat het een klotezomer is, soit. Maar is dat nu zo moeilijk om dat ook goed te voorspellen? Want al weken achtereen hoort Guidje weermannen (m/v) vertellen over 'dat het volgende week écht beter wordt.' Maar als die volgende week dan dichterbij komt, veranderen die vrolijke zonnetjes op buienradar.nl gewoon weer in wolkjes met regen. Dus, even uit de grond van z'n hart: ZEG DAT DAN! Ga niet eerst beloven dat het weer nu écht beter wordt om die belofte twee dagen later alweer aan te moeten passen. Inmiddels gelooft ie helemaal niets meer van die weersverwachtingen van over een week (of verder): ze zitten er toch naast. Om even het krankjorume ervan uit te leggen: voor aankomend weekend heeft Guidje alles tussen 27 graden en zon tot en met 18 graden en tien millimeter regen aan weersverwachting voorbij zien komen. Okee, weersverwachtingen voor een week vooruit zijn moeilijk, maar dit is absurd. Elke dag krijg je iets anders voorgeschoteld en hoe dichterbij het weekend komt, hoe meer regen er blijkt te gaan vallen. Althans, dat denk je dan. Want voor de zekerheid check je ook nog even weerplaza.nl en die voorspellen nóg meer regen. En dan pak je pagina 704 van NOS Teletekst erbij en die zijn weer positiever. En bij weeroline.nl zijn ze het meest enthousiast: die hebben het over 'zon met een enkele bui.' Maar een uur later is het weer veranderd. Zucht.

Je bent in Nederland niet alleen aan de weergoden overgeleverd, maar ook aan organisaties als het KNMI of MeteoConsult die het weer voorspellen blijkbaar héél erg moeilijk vinden.

Feesboek 
zondag, augustus 7, 2011, 06:08 PM


'Ook gij Brutus?' Nouja, eigenlijk wel. Guidje had lang een soort weerzin tegen Facebook. Omdat iedereen er op zit, omdat er nogal luchtig wordt omgesprongen met zaken als privacy en omdat die Mark Zuckerburg getuige de film The Social Network (aanrader) een enorme eikel is. Maar ja. Afgelopen week werd bij Guidje op het werk internet nog verder vrijgegeven, met als gevolg dat de tijd dat ie enkel de sites van enkele kranten (vreemd genoeg wel De Telegraaf en niet NRC Handelsblad), NOS Teletekst en de wikipedia (hoera) mocht bezoeken nu definitief voorbij is. Sterker nog, hij kan nu zelfs z'n eigen site aan z'n collega's laten zien (tot voor kort gingen de gesprekken zo: 'ik heb een eigen site' "Leuk, laat eens zien?" 'Nee, dat kan niet, het is afgeschermd.') Enfin, vanaf deze week mag bijna alles en toen zag ie afgelopen week toch dat zowat élke collega een Facebook account heeft. En geloof het of niet, Guidje geniet op z'n werk een enorm nerdy reputatie (vraag 'm niet hoe dat gekomen is, maar soit; een mens kan slechtere reputaties hebben), dus het was wat gênant dat ie moest zeggen dat ie níet op Facebook zat. Komt nog bij dat quizmaster Jeroen elke week op de dag van de quiz via Facebook wat tips geeft, dus het werd steeds meer een noodzaak om toch een account te nemen. Een opportunistischer reden: er is een enorm leuke vacature waarin wordt verzocht om ervaring met sociale media en CMS'jes. Tja. Guidje zit op LinkedIn en flickr, Twitteren heeft ie al gedaan namens z'n huidige werkgever en CMS'jes zijn meestal een pain in the ass, maar Guidje heeft er wel ervaring mee. Dus hij bedacht 'okee, Facebook kan nooit zo moeilijk zijn en het zou een rare indruk maken als ie solliciteert en dáár niet eens op zit,' dus heeft ie maar een account aangemaakt. Schrikmoment: het is nog best leuk ook.

Oud 
zaterdag, augustus 6, 2011, 12:15 PM
Hij wordt oud. Het is confronterend, maar ook Morrissey begint nu toch echt oud te worden. En spraakzaam is ie ook al niet. Nu is dat laatste wellicht wel zo verstandig, omdat hij vorige maand nog het publiek in Warschau choqueerde door over de schietpartij in Noorwegen te zeggen dat het weliswaar heel erg is, maar dat de moordpartijen onder dieren net zo erg zijn. Waarmee Morrissey weer een rel creëerde. Oeps. Vanavond houdt ie dus grotendeels wijselijk zijn mond, al kan dat ook komen door z'n eerste opmerking over Eindhoven: 'Lara Stone was born here.' Geen reactie. Opnieuw: 'Lara Stone was born here. In this place.' Weer geen reactie. 'You know Lara Stone? She's a super model and was born here.' Om vervolgens met een tergend gekreun over de mislukte grap maar een nieuwe song in te zetten (overigens, fotomodel Lara Stone, tevens het liefje van Little Britain-acteur David Walliams, was niet geboren in Eindhoven maar in Mierlo). Ach, de locatie maakte in elk geval veel goed. Want hoe vaak maakt Guidje het mee dat Morrissey optreedt in z'n eigen hometown? En dan ook nog eens in zo'n poepsjieke concertzaal als het muziekgebouw. Hij vroeg zich onwillekeurig af wat Morrissey van de zaal moest vinden, deels omdat alleen het gedeelte voor het podium staanplaatsen bevatte en de rest van de zaal was bezet met keurige klapstoeltjes. Nu, daar had de zanger wel een mening over, door vlak na aanvang van het concert te woordspelen op het zittende publiek 'I will keep doing this thing till you can't stand me anymore.'

Poepsjiek of niet, wat ook hielp was dat de begeleidingsband minder hard rockte als ruim anderhalf jaar geleden, toen Guidje Morrissey zag optreden in De Vereeniging in Nijmegen en de zaal bijkans opblies, elke nuance in de muziek om zeep helpend. Omdat de voormalig Smiths-zanger zich bij tournees niet laat leiden door zoiets triviaal als de promotie van een nieuwe cd (en dan nog, welke cd? Want hij schijnt een heel album aan nieuwe muziek te hebben geschreven, maar het pas op te willen nemen als een platenmaatschappij aanbiedt het uit te brengen) is de setlist verrassend als altijd. Slechts drie Smiths-songs (het zijn er wel eens meer geweest): There Is A Light That Never Goes Out (op gezapig midtempo gespeeld), I Know It's Over (mooi melodramatisch) en Meat Is Murder (een goed statement, maar geen song die je live wilt horen; ook niet met beelden van dieren in de bio-industrie) en voor de rest een mix van drie nieuwe nummers (People Are The Same Everywhere (aardig), Scandinavia (mwa) en Action Is My Middle Name (erg goed), verrassende albumtracks (Speedway, Black Cloud), oude singles (Every Day Is Like Sunday, Ouija Board Ouija Board, You Have Killed Me, Alma Matters) en de verplichte cover, Lou Reeds Satellite Of Love. Hij leek beter in vorm dan een dag eerder, op de Lokerse Feesten en maakte na het spelen van Irish Blood, English Heart toch nog een rake opmerking: 'with all my heart, I love England. And with all my heart, I hate the British Royal family. And if you don't agree then... so what!' Zo. Die is raak, met een beetje hoop wordt het opgepikt door een tabloid en heeft ie weer een rel gecreëerd als hij morgen in Engeland optreedt.

Leuk hoor, zo'n optreden van Morrissey, maar hij lijkt wel wat gemakzuchtig te worden. Z'n concerten duurden altijd al amper een uur en een kwartier, maar tegenwoordig mag je al blij zijn als ie daarbij in de buurt komt. Met toegift First Of The Gang To Die komt ie tot een uur en tien minuten. Ook dat zal met z'n leeftijd te maken hebben. Gelukkig is er na afloop nog een after party in de kleine zaal van de Effenaar en is het goed gevuld met Smiths/Morrissey fans die met z'n allen heel hard meeblèren met Morrissey favorieten Every Day Is Like Sunday, You're The One For Me Fatty, Suedehead en Smiths-klassiekers als Girlfriend In A Coma, Cemetry Gates, I Started Something I Couldn't Finish, Still Ill, How Soon Is Now en Stop Me If You Think You've Heard This One Before. Memorabel, om eens heel hard te kunnen meezingen met die geweldige songs met andere bezoekers die de teksten ook woordelijk kennen. Niet zo memorabel als het moment waarop een bijna zichtbaar geëmotioneerde Morrissey I Know It's Over zong, met misschien wel de mooiste tekstregels die hij ooit schreef:

It's so easy to laugh, it's so easy to hate
It takes strength to be gentle and kind


Henk en Ingrid 
donderdag, augustus 4, 2011, 01:27 PM


Gezien bij Sargasso, alwaar het ernstig verzuurde domrechtse volk meteen (in een Pavlov-reactie om te gaan vuilbekken in de comments) heeft laten weten hier absoluut niet om te kunnen lachen, maar iedereen die wel zin heeft in wat ironische Henk en Ingrid grappen, kan terecht op Henk en Ingrid. Op z'n werk waren ze echter vooral trots dat de Belastingdienst weer eens in het zonnetje wordt gezet, dankzij deze uitspraak. Er zitten wel meer leuke bij, zoals 'Alle Marokkanen terug naar Turkije', 'Het buitenland moet worden afgeschaft' of 'Waar ligt Alloctonië eigenlijk?' Te gebruiken als banner, bumpersticker of om te tweeten of facebooken. Compleet zinloos dus, maar wel leuk. De oorsprong van de site is wat onduidelijk; er wordt gespeculeerd dat het een viral of ander soort reclame is, anderen vermoeden dat de makers van de Wakkerpedia erachter zitten. Over leuke sites gesproken, op deze variant van de wikipedia kan je vrijuit domme reacties op artikelen posten, met name de van de spelvauten en scheldwoorden bolstaande reacties op artikelen van De Telegraaf. Noem het een cynisch voordeel van de slachtpartij van Breivik in Noorwegen; eindelijk mag er weer es lekker volop gelachen worden om PVV kiezers. Dat deed Guidje natuurlijk al langer, maar het lijkt weer bijna politiek correct om het te doen. Dat sneue huilie-huilie van datzelfde stemvee maakt het er alleen maar leuker op. Zou Guidje toch een beetje sadistisch ingesteld zijn?

Debunken 
maandag, augustus 1, 2011, 05:37 PM


CNN had bij de laatste Amerikaanse presidentsverkiezingen een zogeheten Truth-O-Meter die alle beweringen van de diverse kandidaten (plus aanhang) aan een kritische blik onderwierp. Nuttig, want zo zag je duidelijk dat veel politici nogal een loopje met de waarheid nemen. Guidje denkt al sinds die tijd: waarom hebben we dat in Nederland niet? Zou een leuke rubriek kunnen zijn voor Nieuwslicht, of voor De Wereld Draait Door. Nu heeft ook CNN zo z'n minpunten (check het geweldige filmpje Noorwegen en Speculatie uit The Stephen Colbert Report op de site van Villamedia en dan vooral het stukje over de Harry Potter wisseldrank. Check ook het hilarische fragment Jon Stewart en het Afluisterschandaal, er twee filmpjes onder), maar dit hadden ze dus wel leuk bedacht. Het NCRV programma Altijd Wat (Guidje moet even z'n oud-collega's pluggen) heeft nu iets dat er dicht bij in de buurt komt. Onder de titel De 'Tsunami van Islamisering' Bestaat Niet hebben zij een animatie gemaakt waarin de mythe van de islamisering van Europa es eventjes fijntjes wordt gedebunkt. Goed, het domrechtse gajes dat deze bewering al jaren in de media doet (die pratende k*t van een Hans Jansen, de Grote Geblondeerde Leider, Afshin Ellian, Leon de Winter, u kan het rijtje waarschijnlijk inmiddels uit het hoofd opdreunen) zal je er niet mee bekeren, die gaan meteen roepen dat dit een schande en één groot complot van de linkse media is en dat het filmpje voor geen meter klopt (shoot the messenger, een bekende methode in domrechtse kringen), maar Guidje is en blijft een optimistisch mens en ervan overtuigd dat het overgrote deel van Nederland wél voor rede vatbaar is. En zoniet, driemaal daags herhalen, vooral zo rond de zendtijd van WNL en PowNed en dan komt alles goed.

Domrechtsbashen 
donderdag, juli 28, 2011, 10:21 PM


Nieuw blog ontdekt. Of beter, herontdekt. Omdat je in de onstuitbare stroom aan slecht nieuws inzake de schietpartij in Noorwegen (Guidje was er dus kotsziek van) en de achterlijke reacties op sommige extreem-rechtse fora (hij weet, het zijn maar enkele domme sukkels (hij gaat er ook absoluut níet naar deeplinken), echter wel domme sukkels met een grote bek – die twee zaken gaan vaak automatisch samen. En uiteraard worden ze elders veelal geciteerd. Nee, ook in een gerenommeerde krant als NRC Handelsblad wil Guidje niet geconfronteerd worden met de zieke mening van dit geestelijk gestoorde, ultradomme volk) ook wel eens behoefte hebt aan een zinnig stuk, of gewoon om lekker te domrechtsbashen, kwam hij na enig doorklikken op Frontaal Naakt terecht. Natuurlijk, ook Sargasso is erg prettig, maar wel wat braafjes. Heerlijk, zo'n blog waar de PVV nog schaamteloos 'een zootje laffe, fascistoïde Blut-und-Boden rukkers' wordt genoemd. Heerlijk? Nee, het is fantastisch dat het anno 2011 nog kan. Het mág natuurlijk niet, volgens de politiek-correcte goegemeente althans, maar het is niet minder waar. Lekker domrechtsbashen. Waar blijft de linkse politicus die eindelijk van leer durft te trekken tegen het extreem-rechtse gajes? Die zonder scrupules zegt dat neuzenhakkers, brievenbuspissers en haatzaaiers voor geen meter deugen en ten allen tijde bestreden dienen te worden? En dan natuurlijk via dezelfde laffe methodes zoals de PVV die hanteert: lekker veilig tweets en persberichten versturen en niet thuis geven als een journalist belt voor wat vragen. De methode is inmiddels genoegzaam bekend. Lekker meteen De Grote Geblondeerde Leider van repliek dienen als hij weer eens quatsch uitbraakt. Een drukke job, constant alle bullshit debunken, maar Guidje doet het graag namens de eerste linkse Tweede Kamer fractie die contact met 'm opneemt. Wie biedt? (Niet allemaal tegelijk graag.)

Oudjes pesten 
donderdag, juli 28, 2011, 09:40 PM


Pesten onder ouderen. Het lijkt zo onschuldig.

Geen enkel maatschappelijk probleem lijkt aan de (hoog)bejaarde medemens voorbij te gaan. Het probleem is niet dat ouderen soms heel de dag in bed liggen omdat er geen verzorgers zijn, of dat oudjes in grote mate vereenzamen. Nee, er spelen veel belangrijkere zaken. Althans, toen Guidje afgelopen maandag in het verzorgingstehuis van z'n 98-jarige tante was, trof hij in de gemeenschappelijke ruimte posters aan waarop wordt opgeroepen vooral de medebewoners niet te pesten. Na de hangouderen die enkele jaren terug een slaperige gemeente op het Groningse platteland onveilig maakten, is nu ook pesten gemeengoed onder de oudjes geworden. Met recht mag het nu dan ook een groot maatschappelijk probleem worden genoemd. Daar is Guidje – als kind geregeld pispaaltje geweest – natuurlijk blij mee, maar eerlijk gezegd was ie van pesterijen onder die oudjes onderling al op de hoogte. Althans, enkele jaren geleden schijnt tante Nelly met een medebewoonster een keer belletje te zijn gaan trekken bij andere bewoners bij haar op de gang. Natúúrlijk was dat niet haar eigen idee geweest, maar was ze opgejut door een buurvrouw en tja, je wilt ook wel eens een verzetje en dus had Guidje's tante meegedaan. Ze hadden van de leiding op hun donder gekregen, maar het beeld van twee oudjes die ergens aanbellen om vervolgens met hun rollator snel proberen weg te komen, vindt Guidje nog steeds kostelijk. Zeker omdat ie weet hoe snel z'n oude tante loopt.

98 
maandag, juli 25, 2011, 07:41 PM


Voor één keer een foto van familie op dit blog, omdat het zonde zou zijn er niks mee te doen.

'Het is niet veel meer,' had smam gezegd, na een recent bezoek aan tante Nelly. 'En als ik zo 98 moet worden, dan trek je de stekker er maar uit.' Nou zeg. Guidje loopt de deur niet plat bij tante Nelly, maar als hij haar ziet, is ze een en al vrolijkheid. Hij hoort haar bijvoorbeeld ook nooit klagen over dat er nooit iemand op bezoek komt. Guidje ging vanmiddag op de koffie. Omdat z'n ouders op vakantie zijn, omdat hij het elk jaar wel leuk vindt om met een flesje advocaat op tante Nelly's verjaardagsfeestje te komen, maar bovenal omdat je het niet dagelijks meemaakt dat iemand zo oud wordt. Naar analogie van de verhalen van spap en smam moet tante Nelly vandaag een goede dag hebben gehad, want ze was erg opgewekt, wist dat ze jarig was en kon ook vertellen wie er vanmorgen allemaal op bezoek waren geweest. Omdat ze al jaren stokdoof is en communiceren alleen gaat op een volume van orkaankracht en met goed a-r-t-i-c-u-l-e-r-e-n is het nogal een verzoeking, want alles gaat erg moeizaam. Guidje vroeg nog (natuurlijk geen correct antwoord verwachtend): 'bent u nu de oudste hier in het verzorgingshuis?' Na twee keer herhalen stamelde ze 'dat weet ik niet.' 'Nee, dat weet ze natuurlijk niet. Maar ze is wel de liefste,' zei een vriendin die elke week op de koffie komt. Daarop moest tante Nelly verlegen lachen; grappig genoeg was juist die opmerking luid en duidelijk doorgekomen. Toen er nog even op de 98ste verjaardag getoost moest worden, had tante Nelly haar glaasje advocaat met slagroom der mate snel naar binnen gewerkt dat het bezoek nog met volle glazen zat. Ze had nog wel een glas water staan, maar dat was voor tante Nelly onbespreekbaar. 'Toosten met water, dat kan toch niet?'

Arme Amy 
zondag, juli 24, 2011, 12:25 PM


Back To Black

We only said good bye with words,
I died a hundred times,
You go back to her,
And I go back to black


Onverwacht kan je Amy Winehouse' overlijden niet noemen. Zelden was het cliché 'niet geheel onverwacht maar toch nog plotseling is van ons heengegaan' zo van toepassing. En er is dan geen duidelijke doodsoorzaak, maar het kan niet missen dat het overmatige drank en drugsgebruik toch z'n tol hebben geëist. Winehouse had de bui kunnen zien hangen toen ze vorig jaar haar 27ste verjaardag vierde: opletten, zeker dit levensjaar. Voor je het weet mag je op het bankje plaatsnemen naast Jim Morrison, Jimi Hendrix, Brian Jones, Kurt Cobain en Janis Joplin. Het heeft niet geholpen. Wat ze achterlaat zijn twee zeer geslaagde albums, waarbij Back To Black een ultieme klassieker is. Een plaat die zowel bij critici als het grote publiek populair was. Verder is het vooral lachen gieren brullen geweest met Amy. Amy die bij Never Mind The Buzzcocks haar eigen songtekst van Rehab aan moet vullen en een zwaar bezopen 'noooo noooo noooo' uitkermt. Amy die op het 46664 Concert ter ere van Nelson Mandela oproept om 'haar' Blake Fielder-Civil vrij te laten waarbij de Britse pers smaalt 'het zijn ook vergelijkbare grootheden he? Nelson Mandela en Blake Fielder-Civil?' Amy die een live dvd uitbrengt en die de toepasselijke titel I Told You I Was Trouble meegeeft. Guidje heeft er graag aan mee gedaan. Ze was een paar jaar geleden op wekelijkse basis in het nieuws waardoor hij in z'n eigen programma bij de lokale omroep er maar een vaste rubriek van ging maken.

Met de opnames van dat derde album wilde het niet bepaald vlotten. Er werd al jaren aan gewerkt, de platenmaatschappij trok van arren moede nog maar een single van Back To Black en bracht het album in ontelbaar vele edities opnieuw uit. En in de tussentijd werd Amy links en rechts ingehaald door nieuwe soulzangeressen als Duffy en Adele. Daar sta je dan met je carrière in het slop en de enige manier waarop je nog in de publiciteit komt is met je wangedrag. Je kan de klok er op gelijk zetten dat binnen afzienbare tijd er wel een album uit gaat komen met haar laatste opnames. Het gebeurde bij Kurt Cobain's Nirvana, Jeff Buckley, 2Pac en Nick Drake ook. Om maar es een paar artiesten te noemen die ontijdig aan hun einde zijn gekomen. Winehouse stond naar verluidt in de studio met Tony Bennett, dus het zal sowieso bijzonder worden, maar je hoopt toch dat Het Grote Uitmelken de fans bespaard blijft. Hoe dan ook, een groot fan is Guidje nooit geweest, maar dat Winehouse een geweldige zangeres was, staat buiten kijf. En vooral Back To Black is een briljante track. Vanmorgen zag Guidje de videoclip voorbijkomen op MTV en was het toch even schrikken toen Amy Winehouse in die video haar eigen hart ging begraven. Nog pijnlijker was de clip dat ze opnam bij de single Fuck Me Pumps, ten tijde van het debuut Frank. Vermoedelijk was ze ook hier niet meer zo jong en onschuldig, maar ze leek het wel.Fuck Me Pumps

Aanname 
zaterdag, juli 23, 2011, 07:26 PM
Bij Guidje op het werk houden ze niet zo van aannames. dat werd er in de opleiding die hij volgde voordat hij informant werd dan ook bijkans uitgeramd. Journalisten lijken te leven van aannames, zo zag ie gisteren maar weer eens. Terwijl andere omroepen (VRT, BBC, CNN) eerst eens wat informatie gingen vergaren en dan pas de ether in gingen, kwam de NOS meteen met een Flitsjournaal. Daarna kon het Grote Speculeren beginnen. Het Grote Speculeren hield in dit geval in: het is een bomaanslag, dus het zal wel een moslimextremist zijn. Goh. Hoe dat zo? Nou, er zijn wel wat aanleidingen. Er is een mullah die in een rechtszaak is verwikkeld (sure, en dan ga je om je verdediging wat aan te sterken een bomaanslag plegen) en er zou boosheid zijn over de Mohammed-cartoons (dat is alweer jaren geleden jongens). Weinig overtuigend bewijs, vond Guidje. Hij wil er niet mee pochen dat ie profetische gaven heeft, maar hij dacht gistermiddag al meteen dat de kans dat het een aanslag van extreem-rechts was minstens even groot was. Waarom? Omdat veel Scandinavische landen te maken hebben met een rancuneus groepje neo-nazis die af en toe van zich laten horen. Kijk de Noorse black metal scene er maar op na, of recente schietpartijen waarbij allochtonen het doelwit waren in het Zweedse Malmö. In landen waar sociaal-democratische en socialistische partijen al jarenlang in de regering zitten, moet er wel wat frustratie aan de kant van extreem-rechts zitten. Maar gisteravond zaten ze er bij Nieuwsuur nog rustig op los te speculeren: de kans dat het een aanslag van een moslimextremist was, was toch het grootst.

Oei, was dat eventjes schrikken toen de dader geen djellaba en een lange baard bleek te dragen, maar een blonde, blanke man bleek te zijn. Een Noor (daar ga je met je chocoladeletters, als Telegraaf zijnde). Vandaag werd het er alleen maar duidelijker op. Leest u even mee? De dader heeft een hekel aan linkse partijen, acht die schuldig aan de vele immigranten in het land én de 'islamisering' van Noorwegen en als klap op de vuurpijl is hij ook nog eens een hartstochtelijk fan van Israël (dit alles had de dader natuurlijk lekker anoniem gevuilbekt op allerlei internetfora). Komt u dat bekend voor? Tja, pak het partijprogramma van de PVV er maar bij. Heej, wacht eens even: de dader is ook nog fan van Geert Wilders. Hoe toepasselijk. De Grote Geblondeerde Roerganger was natuurlijk weer eens niet bereikbaar voor commentaar en kwam aanvankelijk niet verder dan een laf tweetje waarin hij zijn medeleven betuigde. Hoe zou Wilders hebben uitgepakt als de aanslag tóch was gepleegd door een moslimextremist? Had ie dan ook zijn medeleven betuigd en zich verder van commentaar onthouden? Hoe ging dat een tijdje terug ook alweer, toen vijf Somaliërs in Rotterdam werden opgepakt? Toen was De Grote Geblondeerde Leider er als de kippen bij om te roepen dat dit toch fundamentalistisch tuig was. Een paar dagen later bleek echter dat de mensen volkomen onschuldig waren, maar een rectificatie kwam er niet achter aan.

Kwam de kogel dan van rechts? Een journalist van Een Vandaag zat vanavond een beetje te zuigen bij de PvdA'ers Bram Peper en Job Cohen. Beiden waren te netjes en vriendelijk om op de suggestie in te gaan, maar Guidje heeft geen last van dat soort scrupules en is politiek gezien dan ook een rat. Poets wederpoets. Revanche, zo u wilt. Natúúrlijk kwam de kogel van rechts. (Extreem-)rechts kan wel constant lopen te grienen over 'demonisering' maar er is de laatste jaren toch maar één politieke stroming die consequent wordt gedemoniseerd. Door rechts. In een klimaat waarin het normaal wordt gevonden om linkse partijen van de meest absurde dingen de schuld te geven (daarbij vergetend dat er bijvoorbeeld nooit sprake is geweest van 'massa-immigratie' en als die al heeft plaatsgevonden zijn coalitievriendjes van CDA en VVD net zo goed verantwoordelijk), moet je niet vreemd staan te kijken als er eens een gek is die met een pistool begint te zwaaien en wat linkse politici (of jeugdleden van de partij) om zeep helpt. De kogel kwam van rechts. De slachtoffers in Noorwegen schieten er geen zak mee op, maar het is wel goed dat ook dat eens gezegd wordt. Wat dat betreft zijn de verschillen tussen Nederland en Noorwegen echt niet zo groot.


Vorige Volgende