Dit is niet de eerste website van mijn hand. Het is eigenlijk guidje.nl, versie 3.0. Hoe is dat ooit gebeurd?

Het begon allemaal met het idee voor een website. Bij het chello abonnement anno 2000 zat ook 15 MB aan webspace en die werd wel gedeeltelijk in beslag genomen voor foto's voor zuslief die door Australië backpackte, maar er was nog voldoende ruimte voor mijn creatieve uitspattingen (ahum). Ik bedacht hoe ik vond dat mijn site eruit moest zien en met (heel) veel hulp van Stefan kon ik zomer 2000 m'n eerste website lanceren. Er stonden woordzoekers op die ik tot dan toe had bedacht, een paar maffe Top 10's (met gekke plaatsnamen of vreemde platen), een woordenboek met het Guidjieaans (een met uitsterven bedreigde taal, sinds ik steeds minder m'n zelfverzonnen internettaaltje gebruik), foto's van allerlei vakanties en een site die gewijd was aan mijn kat Saartje. En verder de geijkte dingetjes: een gastenboek (zó jaren negentig), wat links en een mail functie. Dit was guidje.nl, versie 1.0.

Na een aantal jaren begon de lay-out te vervelen (het leek wel heel veel op een doodskist) en besloot ik zelf een nieuwe te maken. Dit keer was het thema 'kladblok' en krabbelde ik de volledige inhoudsopgave op een kladblaadje. Dat scande ik dan in en het functioneerde vervolgens als introductiepagina (je merkt, allerlei nieuwerwetse ongein zoals flash is niet aan mij besteed). Het zag er cool uit, de lay-out werd veelvuldig gejat (al heet dat officieel natuurlijk 'geďnspireerd door') en ook hier waren weer wat nieuwe dingetjes te lezen. Zo legde ik een smoelenboek aan van de chatters op #nachtdienst, scande ik een ingezonden brief van mijn hand uit het lokale sufferdje in en maakte ik een lijstje one hit wonders. Oja, en een heel groot, in Paint (!) gefabriceerd doolhof. De woordzoekers werden vervangen door landenwoordzoekers die ik op ruitjespapier tekende, inscande en als .pdf'je opsloeg. Deze site maakte ik met iets minder hulp van Stefan (ik werd er langzaamaan beter in). Dit werd guidje.nl, versie 2.0 (hieronder zie je de introductiepagina).

Ik had in die tijd een enorme meevaller, want Huize Guidje bleek middenin het Kenniswijk gebied te liggen. Dat was feest, want het betekende supersnel internet dat bovendien gratis was én er werd een soort blauwig geval geďnstalleerd dat luisterde naar de naam Qube. Het functioneerde als een soort server en dat deed bij mij alle alarmbellen afgaan. Als dit ding als server draaide, dan kon ik daar toch ook een website op plaatsen? Ja dat kon. Tot wel duizenden en duizenden MB's, dus in feite een oneindige ruimte aan webspace. Gratis! Daar werd ik wel heel gelukkig van (studenten informatica/kennistechnologie in mijn vriendenkring ook, ze stonden bijkans watertandend toe te kijken). Ik liet de domeinnaam guidje.nl registreren, verwees alle bezoekers door naar m'n eigen server et voilŕ. Althans, dat had ik gedacht. Al snel bleek mijn site (om onverklaarbare redenen; de jongens en meisjes van Kenniswijk hadden de Qube voor de installatie 'een beetje aangepast', maar wát ze veranderd hadden, was strikt geheim) niet te bezoeken en kreeg ik al bijna verwijten van mensen die dachten dat ik ze van mijn site had verbannen (wat ik nooit, nouja, niet snel zou doen. Ik weet niet eens hoe het zou móeten). Jammer, want ik had er een hoop tijd in gestoken. Begin 2007 trok m'n vader de stekker er maar uit, het ding had geen enkel nut en het leverde vooral een hoop ellende op met het interne netwerk. En mijn site lag er inmiddels al jaren uit. Zund.

Maar zomaar m'n site opgeven, dat nooit. In de tussentijd had ik er een blog bij gekregen en daar was veel tijd in gaan zitten, maar inmiddels had ik ook een aardig archiefje aan gelegd met cd recensies en waren er een hoop dingen verouderd. Plus nog wat leuke dingetjes die ik voor school had gemaakt of bij nader inzien toch niet zo leuk waren. Enfin, ik bedacht een leuke nieuwe lay-out voor een nieuwe site en ging aan de slag. Sommige dingen zijn al heel oud (maar wat eigenlijk...? O, dat doolhof bijvoorbeeld), sommige dingen zijn heel nieuw, maar zaten al jaren in de pijplijn (zoals 80's Onverantwoord). De foto's waren eerst halve verslagen en nu zijn het eerder 'kale' afbeeldingen en Saartje is november 2005 overleden. Eerst wilde ik een gedeelte van mijn site dan maar wijden aan ons andere huisdier, de vleermuis Fred (the Bat). Hij bleek echter moeilijk beschikbaar voor foto's. Maar gaandeweg kom je toch weer allerlei andere leuke dingen tegen die je dan kan gebruiken.

Ik kreeg vanaf zomer 2007 al geregeld vragen (vooral van mijn mentor die de aankondiging op mijn blog las) wanneer die site van me nou es af was. Het was eerst 'zomer 2007', toen werd het al snel 'eind 2007/begin 2008', weer later werd het 'zomer 2008' en dat werd weer 'eind 2008.' Werken aan een website werd op deze manier wel een erg abstracte bezigheid. Hoe komt dat dan? Nou, dat komt vooral doordat ik eindeloos kan zitten pielen op kleine details als de grootte van een kop. Of op het geschikte lettertype (dat onvindbaar bleek. Calibri is, nouja, enigszins acceptabel, hoewel mensen met een prehistorische computer het ultrasuffe Times New Roman zien). En ik ben vaak zat met andere zaken bezig en was zo twee maanden verder en dan was er weer niks aan m'n site gebeurd ('owja, die heb ik óók nog'). Daarbij was het probleem dat een deel van mijn site op mijn vaders computer (een deel onder zijn account en een deel onder míjn account) stond. Een ander deel stond op zijn laptop (en ook weer onder twee accounts). En weer een ander deel stond op mijn computer. En dan kocht ik ook nog een eigen laptop en dus moesten al die onderdelen naar één computer verhuisd worden. En dan nóg werden er delen vermist ('waar had ik dát deel nou weer opgeslagen?!').


Inmiddels was het 2009, maar de afgelopen kerstvakantie had ik enorme vorderingen gemaakt. Ik had sindsdien een hele site aan Nieuw-Zeeland gewijd en andere 'nieuwe' ideeën, zoals de pagina over m'n All Stars, had ik zelfs verrassend snel af. Zó snel dat ik het ding op 24 juli 2009 'officieel' kon lanceren. Maar nu heb ik alweer nieuwe onderdelen verzonnen waar ik geen ruimte voor heb gemaakt op de introductiepagina. Dus die moet ook weer worden aangepast. Ik hou mezelf wel bezig, maar gezien de tijd die ik nodig had voor het maken van déze pagina tot nu toe, zal uitbreiding nog wel een hele tijd op zich laten wachten. Gelukkig kan ik al wél het resultaat van alle eerdere werkzaamheden showen. Dit keer weet iedereen waar ik mee bezig ben.

Ik heb een paar nieuwe pagina's van de uitbreiding van de site al online staan, die zijn via onderstaande links te bereiken. Ze staan redelijk chronologisch.

Film Top 10
New York
Keiharde porno
Sleutelwerkwoordzoeker
Copycats
Lyrics Quiz
Guidje met Boeken
Top 2000 Lijstjes
(Nog Veel Meer) Lijstjes
Fred The Bat
Stockholm

Overigens ben ik van mening dat er meer aandacht besteed moet worden aan de geschiedenis van websites.