Top 2000 Trivia 2018

Vorig jaar schreef ik voor de eerste keer een blog met allerlei triviafeitjes over de Top 2000. Dan ging het niet om de langste of kortste plaat uit de Top 2000, of welke plaat het hoogste binnen is gekomen, dat kan Radio 2 zelf veel beter dan ik. Ik vond het leuker om op zoek te gaan naar maffe feitjes die net iets verder gaan. Ik kreeg er veel leuke reacties op, vandaar dat ik dit jaar een tweede editie heb samengesteld. Sommige rubrieken heb ik overgenomen van vorig jaar, andere zijn verdwenen en er zijn (soms op speciaal verzoek) ook wat nieuwe hoofdstukjes verschenen.

Drie liedjes stonden in alle edities van de Top 2000, maar altijd bij de onderste duizend

Vorig jaar stonden nog vijf platen in de Lijst der Lijsten die in alle edities van de Top 2000 waren vertegenwoordigd, maar altijd bij de onderste duizend. Dat was al een paar jaar hetzelfde selecte gezelschap, maar daar is dit jaar verandering in gekomen. Zowel Steely Dans Reelin’ In The Years als Oye Como Va van Santana zijn in 2018 uit de lijst verdwenen. Dat maakt dit groepje laatste der Mohikanen nog exclusiever.

1055. Gladys Knight & The Pips – Midnight Train To Georgia
1601. Reindhard Mey – Gute Nacht, Freunde
1687. Spider Murphy Gang – Skandal Im Sperrbezirk

Midnight Train To Georgia stond niet eerder zo hoog. Gladys Knight en haar Pips moeten uitkijken niet per ongeluk bij de bovenste duizend te belanden.

Gemaakt voor de onderste regionen

Vorig jaar schreef ik al dat Joan Armatrading absoluut recordhouder is als het gaat om het aantal keren dat Rosie bij de onderste honderd stond: zeven keer. Dat record blijft nog wel even staan, ook al ontbreekt haar plaat dit jaar. Als het gaat om platen die het langst onafgebroken bij de onderste honderd staan, gaat de titel naar The Monkees. Daydream Believer staat voor het vierde achtereenvolgende jaar bij de onderste honderd: dit jaar op nr. 1968.

De tweede plaats in dit klassement wordt gedeeld: You Make Loving Fun van Fleetwood Mac (nr. 1931), All Apologies van Nirvana (nr. 1939), Lovesong van The Cure (nr. 1969) en Diesels Sausolito Summernight (nr. 1984) bivakkeren allemaal al drie jaar achtereen onder plaats 1900.

Top 5 Platen waarvan de titel níet in de songtekst voorkomt

De vraag werd mij een paar weken terug op Twitter gesteld: wat zijn de hoogst genoteerde platen in de Top 2000 waarvan de titel niet in de songtekst voorkomt? Dat had ik mezelf natuurlijk ook al eens afgevraagd, maar nooit uitgezocht. Uit het hoofd kon ik wel op The Last Resort van de Eagles komen, of Space Oddity van David Bowie en als je wat langer nadenkt kom je op nog veel meer titels (Pastorale van Ramses Shaffy & Liesbeth List, Jimmy van Boudewijn de Groot). Dit is de Top 5 (waarbij de nr. 1 niemand zal verbazen).

1. Queen – Bohemian Rhapsody
10. Boudewijn de Groot – Avond
32. Nirvana – Smells Like Teen Spirit
36. Coldplay – Viva La Vida
45. Coldplay – The Scientist

Top 5 Hoogste noteringen van ná 2000

Er zijn mensen die klagen dat de Top 2000 elk jaar hetzelfde is (een tip: mijd deze mensen). De Lijst der Lijsten is altijd wel in beweging, al gaat het soms om kleine verschuivingen. Maar pak de eerste lijst uit 1999 erbij en leg dan die van dit jaar ernaast. Je zult zien dat het aantal platen uit de sixties drastisch is gedaald en dat de jaren tachtig en negentig amper waren vertegenwoordigd. En dan heb ik het nog niet over alle platen van ná 2000 die nu een plekje in de lijst hebben verdiend. Hieronder vind je de vijf hoogstgenoteerde.

9. Coldplay – Fix You (2005)
22. Johnny Cash – Hurt (2002)
24. Claudia de Breij – Mag Ik Dan Bij Jou (2011)
28. Racoon – Oceaan (2012)
31. Bløf ft. Geike Arnaert – Zoutelande (2017)

Days of the week

Die track van Stone Temple Pilots staat níet in de Top 2000 (zelfs niet in de Snob 2000). Maar vrijwel alle dagen van de week zijn wel eens bezongen en zijn in de Lijst der Lijsten vertegenwoordigd. Daarbij zijn vreemd genoeg maandagen en dinsdagen het meest geliefd, terwijl woensdag en donderdag er juist bekaaid vanaf komen.

69. U2 – Sunday Bloody Sunday
175. Herman Brood & His Wild Romance – Saturday Night
354. New Order – Blue Monday
1095. The Cure – Friday I’m In Love
1128. Rolling Stones – Ruby Tuesday
1363. Moody Blues – Tuesday Afternoon
1820. The Mamas & The Papas – Monday Monday

Het is slechts één van die platen gelukt om gedraaid te worden op de dag uit de titel: Friday I’m In Love van The Cure staat voor vrijdag 28 december op het programma. Je moet er wel vroeg voor uit de veren; de song wordt iets voor 5.00 uur ‘s ochtends gedraaid.

Top 40 hit

Vorig jaar viel me op dat de Top 10 van de Top 2000 volledig bestond uit songs die óf nog nooit, óf twee keer in de Top 40 hadden gestaan. Daar is dit jaar verandering in gekomen. Met dank aan Africa van Toto is de ban gebroken. Toch, als ik Nothing Else Matters van Metallica (nr. 13) buiten beschouwing laat, ook die plaat is twee keer een hit geweest al was het de tweede keer in een live versie, dan is pas de eerstvolgende plaat in de lijst die exact één keer in de Top 40 heeft gestaan Heroes van David Bowie. Die track staat op nr. 17.

Vijf bands of artiesten staan ook als songtitel in de Top 2000

Vorig jaar stonden nog zes artiesten of bands als songtitel in de Top 2000, maar Air van Ekseption is uit de lijst verdwenen. Ook Hero van Family Of The Year is eruit gekukeld, maar Enrique Iglesias’ Hero staat er nog wel in. Omdat er geen andere bandnaam/songtitel-combinaties bij zijn gekomen, zijn dit de enige vijf koppels.

7. Pearl Jam – Black
1721. Black – Wonderful Life

86. The Animals – The House Of The Rising Sun
977. Martin Garrix – Animals

312. Kiss – I Was Made For Loving You
998. Prince – Kiss

541. Madness – One Step Beyond
927. Muse – Madness

562. Hero – Toen Ik Je Zag
1816. Enrique Iglesias – Hero

Vijf one hit wonders

Als je het doet, dan doe je het goed: sommige artiesten staan met maar één liedje in de Top 2000. Maar met dat ene liedje staan ze heel hoog in de lijst. En hoewel de artiesten in kwestie misschien vele Top 40-hits hebben gehad, zijn het vanuit de Top 2000 gezien one hit wonders. Dit zijn de vijf hoogst genoteerde. Met name de kleinkunst en het ruige werk zijn goed vertegenwoordigd.

24. Claudia de Breij – Mag Ik Dan Bij Jou
39. Disturbed – The Sound Of Silence
60. Klein Orkest – Over De Muur
62. Rage Against The Machine – Killing In The Name
64. Wim Sonneveld – Het Dorp

Acht keer Max Martin

Ik ben een groot fan van Max Martin. En al durf ik met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid te stellen dat niet Max, maar George Martin de best vertegenwoordigde producer in de Top 2000 is, is er niemand die zo z’n stempel heeft gedrukt op de popmuziek van de laatste twintig jaar als de Zweedse Popmeister. Ooit maak ik daarom een lijst met m’n tien favoriete Max Martinproducties, maar dat is lastiger dan gedacht: de man maakt alleen maar meesterwerken. Toch, Max (geen familie van George) maakt pure pop van het soort dat je niet vaak in de Lijst der Lijsten aantreft. Al kom je ‘m toch nog acht keer tegen.

469. Bon Jovi – It’s My Life
475. Justin Timberlake – Can’t Stop The Feeling!
901. Backstreet Boys – I Want It That Way
1276. Pink – Raise Your Glass
1549. Backstreet Boys – Everybody (Backstreet’s Back)
1720. Katy Perry – Roar
1895. Taylor Swift – Shake It Off
1907. Adele – Send My Love (To Your New Lover)

Dubbele bandnamen

Vorig jaar deelden Duran Duran en Talk Talk in de strijd van de dubbele bandnamen nog de eerste plek met ieder drie noteringen, maar dit jaar verslaat Talk Talk Simon Le Bon en consorten. Van Talk Talk komt dit jaar Living In Another World binnen op nr. 1940, terwijl Such A Shame, It’s My Life en Life’s What You Make It in de lijst blijven. Duran Duran blijft op drie tracks (Ordinary World, Save A Prayer, The Reflex) steken. De derde (en laatste) plek in dit bescheiden klassement gaat net als vorig jaar naar The The.

Populairste albums in de Top 2000

Vorig jaar waren drie albums met ieder zes tracks in de Top 2000 vertegenwoordigd. Michael Jackson met Thriller en Bad, en Fleetwood Mac met Rumours. Dit jaar zijn dat twee albums met ieder zeven tracks. Van Bad komt dit jaar Liberian Girl binnen, maar Coldplay’s A Rush Of Blood To The Head levert zelfs twee nieuwe binnenkomers: Green Eyes en Amsterdam. Al staan van Coldplay’s album wel vier van die tracks bij de onderste vierhonderd.

Michael Jackson – Bad
135. Man In The Mirror
292. Smooth Criminal
392. Dirty Diana
748. The Way You Make Me Feel
968. Bad
1847. I Just Can’t Stop Loving You
1942. Liberian Girl

Coldplay – A Rush Of Blood To The Head
45. The Scientist
57. Clocks
1233. In My Place
1656. Amsterdam
1662. God Put A Smile Upon Your Face
1670. Politik
1704. Green Eyes

Thriller van Michael Jackson en Rumours van Fleetwood Mac blijven beiden dit jaar op ‘slechts’ zes tracks steken, maar krijgen gezelschap van Dire Straits’ Brothers In Arms (Your Latest Trick is erbij gekomen). Albums die met vijf tracks in de Top 2000 zijn vertegenwoordigd zijn (onder andere) Nevermind van Nirvana, Back To Black van Amy Winehouse, The Joshua Tree van U2, 21 én 25 van Adele, Automatic For The People van R.E.M, Rivals van Kensington en Born In The USA van Bruce Springsteen.

Top 5 Bezongen hemellichamen

Het meest bezongen hemellichaam is zonder twijfel de zon. Zoek op ‘sun’ en je krijgt al twintig hits (al is dat in combinaties als sunday, sunny of sunrise, en daar kan je twee Nederlandstalige (Het Regent Zonnestralen, Lopen Tot De Zon Komt) én zelfs een Duitstalige hit (Sonne) bij optellen. Als ik een Top 5 zou maken van de hoogstgenoteerde hemellichamen zou deze dan ook volledig uit zonplaatjes bestaan. Daarom heb ik bij deze Top 5 alleen de hoogste notering van een bepaald hemellichaam meegenomen. U2’s Sunday Bloody Sunday telt niet mee, dat gaat écht over Bloody Sunday.

86. Animals – The House Of The Rising Sun
146. Coldplay – A Sky Full Of Stars
244. Creedence Clearwater Revival – Bad Moon Rising
351. David Bowie – Life On Mars
442. Muse – Supermassive Black Hole

Ik ben er nog niet uit of je de aarde als hemellichaam mag beschouwen. Ik bedoel, je kunt de aarde niet zien vanaf de aarde. Als je die meetelt, dan zou Earth Song van Michael Jackson (nr. 109) er zeker bij mogen. Hetzelfde geldt voor Sterrenstof. Dat is te klein om met het blote oog waargenomen te worden, maar De Jeugd van Tegenwoordig staat er wel mooi mee op nr. 145 in de Top 2000. Andere hemellichamen die net buiten de boot zijn gevallen: Drops Of Jupiter van Train (nr. 874) en Venus van Shocking Blue (nr. 959).

Het zijn trouwens niet eens alleen hemellichamen die zijn bezongen, want ook Across The Universe en Rocket Man zijn bijvoorbeeld nog te horen in de Top 2000. Muse zingt over de ridders van Cydonia, waarbij Cydonia verwijst naar een streek op de planeet Mars. En wat te denken van ’39, vermoedelijk de enige song in de lijst over de relativiteitstheorie. Maar zo’n onderwerp kan je dan ook gerust aan Brian May overlaten.

Top 5 Plaatsen die het verst van Hilversum liggen

Ik ben er nog niet uit waar Paradise By The Dashboard Light ligt en van exacte locatie van de Stairway To Heaven ben ik ook niet zeker, maar er zijn zat steden, streken en zelfs rivieren bezongen. Welke van de bezongen locaties (de buitenaardsen van het vorige hoofdstuk uitgezonderd) zou het verst van Hilversum liggen? Wel, Google is your best friend.

142. Kim Wilde – Cambodia (9555 kilometer)
1784. Deep Purple – Woman From Tokyo (9285 kilometer)
1330. Beth Hart – L.A. Song (8958 kilometer)
1488. Scott McKenzie – San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair) (8791 kilometer)
396. Johnny Cash – Folsom Prison Blues (8650 kilometer)

Los Angeles is meerdere malen bezongen, zo liggen Lompoc (waar Ventura Highway van America aan is gewijd) en MacArthur Park, in de versies van Donna Summer én Richard Harris in de Top 2000 vertegenwoordigd, ook in de City of Angels. Hetzelfde geldt voor San Francisco, waarvan Sausalito (van Diesels Sausolito Summernight) maar ook San Quentin (die van Johnn Cash) voorsteden zijn.

Het dichtst bij Hilversum ligt Amsterdam (althans, in de Top 2000), bezongen door zowel Nothing But Thieves en Coldplay: 26 kilometer. Ook het Land van Maas en Waal, en Ameland (Boudewijn de Groot), Brabant (Guus Meeuwis), De Peel (Rowwen Hèze), Kronenburg Park (Frank Boeijen Groep) en Zoutelande (Bløf) liggen om de hoek van de studio van Radio 2.

Tijdverschil

In een flink deel van de wereld is het al 2019 als de Top 2000 met de laatste uren van de uitzending bezig is. Dit betekent dat op het moment dat Whole Lotta Rosie, Highway To Hell en Thunderstruck van AC/DC worden gedraaid het in Australië, land van herkomst van de rockgroep, al 2019 is. Omdat alle andere artiesten in de bovenste regionen van de Top 2000 afkomstig zijn uit dezelfde tijdzone als Nederland, óf afkomstig zijn uit landen die na Nederland nog de jaarwisseling moeten vieren, kan niemand dat de Australische rockers nazeggen.

De Australiërs zijn trouwens niet de artiesten die het verste moeten reizen om in de Top 2000 op te treden. Twee Nieuw-Zeelandse acts, Split Enz en Lorde, moeten nog net wat langer vliegen. Maar die staan dan weer niet zo hoog dat ze hun hit in hun thuisland pas in het nieuwe jaar in de Top 2000 op de radio kunnen horen.

Top 5 Bezongen dieren

Hoe zit het eigenlijk met de diertjes? Komen die nog aan hun trekken in de Top 2000? Als het op bandnamen aankomt zeker: Eagles, The Animals, Fish, The Scorpions. Maar in songtitels is het wat langer zoeken naar diertjes. Als je de Top 5 bekijkt, blijkt dat met name vliegende dieren tot de verbeelding spreken. Al is er ook plek ingeruimd voor een wit konijntje.

102. Beatles – Blackbird
214. Editors – Papillon
238. Bob Marley & The Wailers – Three Little Birds
318. Jefferson Airplane – White Rabbit
335. Lynyrd Skynyrd – Free Bird

Ik kan nr. 154, The Boxer, niet onvermeld laten. Al gaat die single echt over een bokser en niet over de hond.

Vragen vragen vragen

Where Do You Go To My Lovely? How Can We Hang On To A Dream? Should I Stay Or Should I Go? Papa Can You Hear Me? Kan Ik Iets Voor Je Doen? How You Gonna See Me Now? Do I Wanna Know? Wat Zou Je Doen? What About Us? Can You Feel The Love Tonight? What Is Love? Is She Really Going Out With Him? Where Did You Sleep Last Night? Where Is The Love? Waarom Nou Jij?

Ja, er wordt wat afgevraagd in de Top 2000.

Maar er is maar één band die in een vraag wordt genoemd en ook zelf nog in de Top 2000 is vertegenwoordigd. Iron Maiden vraagt op nr. 373 Can I Play With Madness? Voor zover ik weet heeft Madness die vraag van Bruce Dickinson en consorten nooit beantwoord.

Zeven bezongen historische figuren

De naam van een historisch figuur die het vaakst genoemd wordt in de Top 2000 is Jezus: Jesus To A Child (nr. 349), Jesus He Knows Me (nr. 861) en Personal Jesus (nr. 1146). Maar daarnaast komen zo hier en daar nog wel wat andere historische figuren voorbij die bij naam worden genoemd in de titel. Ze moeten wel echt hebben bestaan (dus geen Charlie Brown), en bijnamen (Angel Of Harlem, Malle Babbe) en samentrekkingen (Baba O’Riley) tellen niet mee. Dan kom ik, naast eerdergenoemde jesus freaks, tot de volgende zeven historische figuren.

185. Volbeat – Lola Montez
414. Don McLean – Vincent
574. Gorillaz – Clint Eastwood
582. Orchestral Manoeuvres In The Dark – Maid Of Orleans (The Waltz Joan Of Arc)
1344. Peter Gabriel – Biko
1629. Nits – Nescio
1880. Bløf – Hemingway

Eeuwige zakker

Geen feitje uit m’n eerste editie van Top 2000 Trivia maakte zoveel los als het feit dat Nine Million Bicycles van Katie Melua in alle edities van de lijst verder is gezakt. Reacties varieerden van ‘kan niet snel genoeg zakken’ tot ‘staat die er nog in dan?’ Ik kan alle Meluafans geruststellen. Ja, ook dit jaar is Nine Million Bicycles verder gezakt. De track kwam in 2005 nog binnen op nr. 23, vorig jaar was ze weggezakt naar nr. 845, anno 2018 staat ze op nr. 966. In dit tempo is ze volgend jaar sowieso bij de bovenste duizend verdwenen.

This entry was posted in Lijstjes, Muziek and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Top 2000 Trivia 2018

  1. Jaap says:

    The Beatles staan op 1832, 1833 en 1834 Uniek, driemaal dezelfde artiest achter elkaar!

    Woensdag en donderdag zijn de enige dagen die niet in een titel voorkomen in de Top2000.

Comments are closed.