Symboolpolitiek

Ik laat de coronacrisis maar gelaten over me heen komen. Het is allemaal heel vervelend, maar het heeft niet zo’n grote impact op m’n leven. Ik kan een paar weken niet pubquizzen, maar dat doe ik nu online. Een beetje quiz detox op z’n tijd is niet zo erg. Erger vind ik dat ik niet naar de sportschool kan, wat ik, heel gedisciplineerd, drie keer in de week deed. Nu improviseer ik thuis wat met gewichten, en ik heb m’n hardlopen weer opgepakt. De skatehal is toch dicht (de verbouwing gaat gelukkig gewoon door), dus ik skateboard op het veldje voor m’n huis. Thuiswerken deed ik toch al twee dagen in de week. Het komt wel weer goed.

Als ik me al ergens druk over maak, dan is het over onze burgemeester die zich in de landelijke media heeft ontpopt als een tough on crime populist. In de strijd tegen corona is alles geoorloofd, zoals het flink inspelen op de onderbuik. Vorige week riep hij bij Op1 nog trots hoeveel jongeren een boete hadden gehad wegens samenscholen. Stoer hoor. Ik ging afgelopen weekend fietsen en zag met name de risicogroep de regels met voeten treden. Maar het klinkt toch minder stoer om te zeggen dat je zoveel zeventigplussers hebt beboet.

Om aan te geven hoe stoer en rigide hij is, waren nog geen 24 uur nadat de strengere maatregelen waren afgekondigd de skate-objecten op het Stadhuisplein weggehaald. Dat is pure symboolpolitiek, maar daar grossiert onze burgemeester in. Er waren wat skaters die daar samenklitten, maar veruit de meesten hielden netjes anderhalve meter afstand, inclusief ikzelf. Door die objecten weg te halen dupeert hij veel kinderen die het Stadhuisplein juist hadden uitgezocht om tijdens deze crisis te leren skateboarden of inlineskaten. Skaters willen skaten, hangjongeren willen hangen. Beiden zoeken een andere plek op, waar het dan weer te druk wordt, en zo gaan we nog even door.

Nee, Jorritsma is mijn sympathie kwijt en die gaat hij niet meer terugverdienen.

Er zijn trouwens nog zat mensen die het beleid van de burgemeester steunen. Die vinden het helemaal niet gek dat Jorritsma nu al roept dat er half juni niet gevoetbald mag worden in Eindhoven (‘terwijl er nog mensen op de IC liggen’; de burgemeester is niet vies van wat demagogiek). De KNVB heeft nog helemaal niks besloten en zal zich zeker goed laten informeren door het RIVM voordat ze überhaupt iets beslissen, maar Jorritsma loopt alvast voor de troepen uit. Gelukkig werd hij teruggefloten door Paul Depla, burgemeester van Breda. Een verstandige man, afkomstig uit een stad die heel wat zwaarder is getroffen dan Eindhoven.

Het ergste zijn de moraalridders op sociale media die zo bang gemaakt zijn dat ze voortdurend pleiten voor zo streng mogelijke maatregelen. Ze hebben hun profielfoto aangepast met de hashtag #blijfthuis, waarmee ze aantonen hoe keurig ze zijn. Zíj wel. Ze spreken schande van mensen die naar doe-het-zelfzaken gaan, terwijl het heel pragmatisch is om juist nu te gaan klussen. Ze sturen gretig foto’s rond met mensen die een fractie minder dan anderhalve meter van elkaar staan, daarbij vergezeld van rellerige teksten als ‘Zie je wel! Die lockdown werkt niet! Ze kunnen zich niet aan de regels houden!’

Hollandse nuchterheid? M’n reet. Dit land begint steeds meer op Dogville te lijken.

Het gaat zover dat ik overweeg om voortaan met een Venetiaans plaagmasker boodschappen te doen. Al vrees ik dat andere klanten denken dat ik het serieus meen.

Eerlijk gezegd denk ik dat de regering met de invoer van de regels rekening heeft gehouden met enige burgerlijke ongehoorzaamheid. We blijven toch Nederlanders. En wat let de mensen die graag anderen de maat nemen om zelf binnen te blijven? Als ze dan ook een paar maanden van sociale media afgaan, dan zou dat wel zo prettig zijn.

Niets illustreert die massahysterie zo goed als de roep om mondkapjes. Er is echt iets is met mensen die met mondkapjes over straat gaan zijn. Van die vieze dingen die je in grootverpakking bij de drogisterij koopt. Menig expert heeft al gezegd dat ze niet helpen, sterker, dat het averechts kan werken (dus ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ gaat ook niet op). De enige mondkapjes die echt helpen, zijn degene die ze in het ziekenhuis dragen, en daar is nu juist een schrijnend tekort aan. Je zou dus je ogen uit je kop moeten schamen als je zo’n ding draagt. Het enige dat ze bieden is schijnveiligheid.

Net stond ik in de rij bij de bakker. De bakker heeft een strikt beleid van maximaal drie klanten tegelijkertijd in de winkel. Het was druk, dus ik stond buiten in de rij. Voor me stond een man die tot de risicogroep behoort. Hij stond, volstrekt onnodig, half op het fietspad, waardoor fietsers die erlangs wilden wel binnen een straal van anderhalve meter bij ‘m móesten komen. Toen hij bijna naar binnen mocht, ging hij pal naast de deuropening staan. Ook dat was niet nodig. Hij liet een briefje van vijf euro vallen, bukte om het op te rapen en miste daardoor dat een klant de winkel verliet. Een klant die hem noodgedwongen ook weer binnen een straal van anderhalve meter moest passeren. Toen ik even later achter hem in de winkel stond, rekende hij contant af, iets waarvan de bakker vriendelijk had verzocht het niet te doen.

Maar hij droeg wel een mondkapje.

This entry was posted in Eindhoven, Politiek and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Symboolpolitiek

 1. Ximaar says:

  Het is juist opvallend hoe Eindhoven en de buurgemeentes veel minder getroffen zijn dan het gebied rond Uden. Zelf vermoed ik dat carnaval minder een rol heeft gespeeld dan de fijnstofproblemen rond de intensieve veehouderij. Het Po-gebied in Italië heeft net als Uden ook teveel vee, ammoniak en fijnstof. Zaken die de afweer en de longen verminderen.

  Ik hou me aan de 2 of liever 5 meter afstand en vaak gaat dat hier moeiteloos. Mondkapjes zie je hier vrijwel niet. En als ze die dingen dragen, dan ga ik er van uit dat ze zelf besmet zijn met het corona-virus. Voor het beperken van uitstoot zijn ze wat functioneler. Maar ja, die mensen horen eigenlijk het huis niet uit te gaan.

  Ik zit er niet mee om nu mensen in korte broek te stangen. Die moeten meer afstand houden en bij thuiskomst ok hun benen wassen.

  • Guidje says:

   De regio Zuidoost-Brabant lijkt goed weg te komen. Ik denk dat dit deels ook komt doordat toen de ellende losbarstte in Breda en Tilburg de hele provincie al in een soort ‘lockdown’ ging. Daardoor kon het in Eindhoven niet zo groot meer worden als in die andere steden.

   Of, een iets prozaïscher reden, tegen de tijd dat het hier losbarstte, gebeurde dat onder de radar. Tegen die tijd werd er al minder getest. Mijn vader heeft waarschijnlijk corona gehad (evenals m’n moeder en ik), maar tegen die tijd vonden ze het niet meer nodig om te testen. Ook dat heeft invloed op de cijfers.

   Ik ben heel nieuwsgierig naar het verband met de intensieve veehouderij. Iedereen weet dat die uitstoot een groot probleem is, zeker in de streek die nu het zwaarst is getroffen door de coronacrisis. Dit is ook het gebied waar de Q-koorts voor veel slachtoffers heeft gezorgd, iets dat door de overheid snel onder het tapijt is geveegd. Het wordt hoog tijd dat de veestapel gaat inkrimpen, maar op dat vlak hoef je van CDA en VVD niks te verwachten.

Comments are closed.