Vlieland

Ik was op Vlieland om te surfen en omdat het zonde is om alleen naar Vlieland te gaan voor het surfen plakte ik een paar dagen aan het weekend vast zodat ik het eiland kon bekijken. M’n digitale camera ging mee.

Het Waddeneiland, het kleinste van de vijf bewoonde Nederlandse, is prachtig. Het ligt ruim 27 kilometer van Harlingen, die afstand is bijna even groot als de breedte van het Nauw van Calais. Vlieland is een andere wereld. Het is zo klein dat je in minder dan een kwartier van de aanmeerplaats van de ferry aan de zuidkant van het eiland naar het strand aan de noordkant wandelt. Het dorp Oost-Vlieland heeft een gezellige winkelstraat én een oud kerkje, in de haven kijkt Willem de Vlamingh, vermaard zeevaarder uit de Gouden Eeuw en geboren in Oost-Vlieland weg over de Waddenzee. Aan de schuttingen hangen gejutte spullen. Ga ‘s nachts op het strand staan en je ziet in de verte de Brandaris op Terschelling.

Fiets naar het westen van het eiland en je komt in een verrassend heuvelachtig landschap terecht (het hoogste punt van de Nederlandse Waddeneilanden bevindt zich met 45 meter boven zeeniveau op Vlieland) met enkele bossen, rond 1900 aangeplant om verstuiving van het eiland tegen te gaan. Het eiland heeft zelfs een skatespot. Wat wil een mens nog meer?

This entry was posted in Foto's, Reizen and tagged , , . Bookmark the permalink.