Brief

De gemeente wil skaten bij de Catharinakerk en de Piazza verbieden. Een idioot plan, waar gelukkig ook al een petitie voor in het leven is geroepen (en daar kunnen altijd nog ondertekenaars bij). Als skater kan ik dit niet over m’n kant laten gaan. Want de gemeente heeft de mond vol van urban sports en maakt er goede sier mee tijdens bijvoorbeeld Koningsdag, maar Eindhoven beschikt niet eens over een modern, outdoor skatepark waar de skaters heen kunnen. Nee, Area 51 is geen alternatief. En ook al skate ik amper op beide spots, ik ben solidair met m’n medeskaters en schreef een brief aan de gemeenteraad. Vandaag ontving ik een bevestiging van de griffie dat m’n brief wordt meegenomen in de raadsvergadering van 14 december. Ik hoop dat het effect heeft, maar deel graag m’n bijdrage op m’n eigen blog.

De gemeente is voornemens skaten bij de Catharinakerk en de Piazza te verbieden. Graag wil ik hier op reageren.

Tijdens Koningsdag maakte Eindhoven goede sier met ‘urban sports’. De gemeente zette zichzelf neer als een moderne stad, waarin alle ruimte is voor sporten als bmx, freerunning en skaten. We zijn nog geen jaar verder en het is duidelijk dat dit slechts schijn was.

Ik ben zelf pas drie jaar geleden, op m’n 37ste, begonnen met skateboarden. Voordat Area 51 werd verbouwd skatete ik daar, plus af en toe op het Stadhuisplein. Toen de hal in maart 2020 dichtging wilde ik veel buiten skaten. Ik informeerde bij de gemeente naar een lijst met skatespots. Die was er niet. Ik ging zelf op zoek en vond twintig spots, variërend van een halfpipe of een verdwaalde bank tot grotere parken, zoals Meerhoven en Messiaenpark. Veel plekken zijn verouderd: opengebarsten asfalt, of skateobstakels die wegroesten.

In de winter werd de situatie niet beter. Op veel skatespots stonden plassen water. Het MetaForum op het TU-terrein is een prachtige skatespot: overdekt, met ideaal asfalt. Daar werd ik weggestuurd. De enige alternatieven waren het Strijps Bultje, klein en een hangplek voor zwervers, of de Piazza. Dat bij de Piazza overlast wordt ervaren is overdreven. Mijn ervaring is dat skaters niet rijden waar het druk is en juist rekening houden met anderen. We skaten daar alleen op rustige momenten.

Ik krijg de indruk dat de gemeente denkt: Area 51 is weer open, dan kunnen de skaters daar wel heen. Dat is een misvatting. Area 51 is leuk om het vak onder de knie te krijgen, maar skateboarden is een sport van de straat. Daar hoort het thuis, daar ontmoeten jongeren elkaar, leren hun grenzen verleggen, geven tips, coachen elkaar. Ze nemen zelfs de moeite om mij advies te geven hoe ik een bepaalde trick moet doen. Skaten verbindt, ook tussen generaties.

Area 51 is niet de oplossing. De 7 euro entree per dagdeel is voor mij financieel geen probleem, maar ik ben niet de doelgroep. Voor kinderen en jongeren is dat bedrag een drempel. Het minimumloon van een 15-jarige is 2 euro 94. Dat is ruim twee uur vakkenvullen voor een middagje skaten. Ook is de capaciteit van de skatehal niet onbeperkt. Area 51 laat maximaal 100 bezoekers per dagdeel toe, en dat aantal moet worden verdeeld onder bmx’ers, inlineskaters, stuntstepjes én skateboarders. Slechts een fractie van de Eindhovense skaters kan in Area 51 terecht.

Ik denk dat skaters niet de moeilijkste inwoners van de stad zijn. Het liefste hebben we niks met de overheid te maken: laat ons rijden en dan zijn we tevreden. Al vraag ik me af hoeveel raadsleden de moeite hebben genomen skaters op het Stadhuisplein te vragen wat zij graag willen. Ik heb wel een idee: een goed nieuw outdoor skatepark. Amsterdam heeft Zeeburgereiland, en grote steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht volgen inmiddels dat voorbeeld. Uitgerekend Eindhoven, de stad die zich zo graag profileert als stad van ‘urban sports’, laat het afweten.

Niet alleen is er geen goed modern outdoor park, de gemeente gaat nu zelfs zo ver om skaters van de straat te weren. De straat, júist waar skaten thuis hoort. Skaters willen skaten. We zijn onderdeel van het straatbeeld. Accepteer dat, en geef ons de ruimte.

This entry was posted in Eindhoven, Skateboarden. Bookmark the permalink.

One Response to Brief

  1. Anonymous says:

    Getekend 😀

Comments are closed.