1906

Als honderdplussersverzamelaar zijn het zware tijden. De titel ‘oudste man van Nederland’ is afgelopen maandag voor de derde keer dit jaar overgedragen, en dan zitten we nog maar in begin april. Het begon met Gerard Helders die op 6 januari op bijna 108-jarige leeftijd overleed, toen volgde Arie Vermeulen, die op 16 maart op 107-jarige leeftijd stierf en afgelopen maandag overleed Tjeerd Epema, 106 jaar oud. En ook onder de iets minder oude mannen vond een slagveld plaats: begin dit jaar overleden ook nog twee andere mannen van boven de 105 (op een totaal van ongeveer tien in heel Nederland). Als het zo nog even doorging zou ik zelf nog eindigen als oudste man van Nederland.

Maar er is goed nieuws: de nieuwe oudste man van Nederland is een bijzonder krasse knar uit Amersfoort. Hij heet Serop Mirzoyan en is in 1906 geboren in Turkije.

Hoewel.

Dat is een probleem. Officieel is meneer Mirzoyan geboren op 1 juli 1906. Maar iedereen die bij een overheidsinstantie werkt weet: die geboortedatum is een aanname. Er wonen in Nederland duizenden mensen waarvan een precieze geboortedatum ontbreekt. Gemeentes nemen bij de inschrijving dan gemakshalve 1 januari of 1 juli van een jaar. De juiste geboortedatum is giswerk, gebaseerd op de aanname dat de persoon zelf wel ‘ongeveer’ weet wanneer ie is geboren: in de eerste of tweede helft van dat of dat jaar. Niet ieder land houdt er immers zo’n keurige administratie op na als de Nederlandse overheid (de Duitse bezetter was er in de Tweede Wereldoorlog heel blij mee). Er schuilt geen enkel kwaad in van de betreffende persoon of de overheidsinstantie, maar er moet toch íets ingevuld worden in de systemen. Op de identiteitskaart staat dan (zoals in het filmpje van RTV Utrecht te zien is): xx-xx-1906. Maar als je het filmpje van RTV Utrecht bekijkt denk je toch onwillekeurig ‘is die 106 jaar? Respect!’ En ook ‘heeft ie niet een wel heel jonge dochter? Voor iemand van 106?’ Ja, ook dat.

En zo kan het dus zijn dat Nederland officieel een oudste man van 106 jaar oud heeft die in werkelijkheid misschien ‘slechts’ 96 is. Of 86. Of 76. Of misschien is ie wel echt 106 jaar oud. Maar zo niet, bekijk het positief; hebben we eindelijk weer es iemand die de titel wat langer dan amper een maand draagt. Hopelijk.

This entry was posted in Honderdplussers and tagged , . Bookmark the permalink.