Top 2000 Trivia

Het is de tijd van het jaar dat de radio non-stop aan staat om zoveel mogelijk liedjes te horen die je allemaal allang kent. Maar ja. Als ze in de Top 2000 staan, klinken ze net wat mooier. Daarnaast is voor een lijstjesfreak als ik de Top 2000 een lijst om van te smullen. Een lijst die bol staat van de maffe muziekfeitjes. Veel van die triviafeitjes worden door Radio 2 zelf gedeeld via hun website: de langste platen, de kortste platen, de hoogst genoteerde Franstalige platen, of Vlaamse platen. Dat doen zij beter dan ik en daar wil ik dan ook niet mee concurreren, maar als je een beetje uitpluiswerk doet, kan je veel meer maffe triviafeitjes vinden. Zeker als je de vorige edities er bij pakt, of de Top 2000 vergelijkt met hoe hits het in de Top 40 hebben gedaan. De lijst der lijsten wordt dit jaar voor de negentiende keer uitgezonden, dus er is zat opvallends te vinden.

Vind je het trouwens leuk om ook tijdens de Top 2000 allerlei triviafeitjes van me te lezen? Dan kan je me volgen op Twitter. Maakt het luisteren net nog wat leuker.

Vijf liedjes stonden in alle edities van de Top 2000, maar altijd bij de onderste duizend

Er zijn honderden platen die in alle edities van de Top 2000 altijd bij de bovenste duizend hebben gestaan. Maar in alle edities én daarbij altijd bij de onderste duizend: dat is pas een select gezelschap. En het worden er elk jaar minder. Alhoewel. De vijf platen die er vorig jaar nog in stonden, zijn ook dit jaar weer present. De laatste der Mohikanen.

1270. Gladys Knight & The Pips – Midnight Train To Georgia
1619. Reinhard Mey – Gute Nacht, Freunde
1621. Steely Dan – Reelin’ In The Years
1714. Spider Murphy Gang – Skandal Im Sperrbezirk
1809. Santana – Oye Como Va

Van deze vijf steelt met name Steely Dan de show. Die plaat kwam nooit hoger dan nr. 1233, maar stond wel in alle edities van de Top 2000.

Geboren voor de onderste regionen

We blijven even bij de liedjes uit de onderste regionen. Sommige platen vallen onder het jojo-effect: ze staan er het ene jaar wel in, het andere jaar niet. En áls ze dan in de Top 2000 staan, is dat meestal bij de onderste honderd. Rosie van Joan Armatrading staat niet meer in de lijst, maar stond in voorgaande edities maar liefst zeven keer bij de onderste honderd. Ook That’s The Way (I Like It) van KC & The Sunshine Band ontbreekt dit jaar, maar stond in eerdere edities van de Top 2000 liefst zes keer bij de onderste honderd, waaronder zelfs twee keer op de laatste plaats. Wild Cherry’s Play That Funky Music staat er dit jaar wel in, op nr. 1886, maar stond eerder ook zes keer nét wat lager, bij de onderste honderd.

Van de platen die dit jaar bij de onderste honderd staan, gaat de eer naar twee songs. Diesels Sausolito Summernight stond al vier keer bij de onderste honderd, (waarvan één keer op de laatste plaats). Maar Chaka Khans I’m Every Woman is de echte winnaar: ook zij stond al vier keer bij de onderste honderd, maar stond daarbij zelfs twee keer op nr. 2000, waaronder dit jaar. Een twijfelachtige eer. Maar heej, ze staat er in.

Jaar van verschijnen als positie

Vorig jaar stond één plaat in de lijst op een positie die overeenkomt met het jaar van verschijnen: These Boots Are Made For Walkin’ verscheen in 1966 én stond in dat jaar op nr. 1966. Het komt minder vaak voor dan je zou verwachten, want daarvoor was de laatste keer dat dit gebeurde 2014, toen Rod Stewarts Reason To Believe op nr. 1971 stond. Inderdaad, een plaat uit 1971. Dit jaar is er geen plaat die op de plaats van het jaar van verschijnen staat.

Zes bands of artiesten staan ook als songtitel in de Top 2000

Sommige bands of artiesten kom je ook als songtitel tegen. Zoals deze zes. Als een naam of een titel meerdere keren in de Top 2000 voorkomt, staat de hoogst genoteerde plaat vermeld (dus ja, ik weet dat de groep Madness met vier tracks in de lijst staat en dat ook Enrique Iglesias een track heeft met de titel Hero).

6. Pearl Jam – Black
1520. Black – Wonderful Life

77. Animals – House Of The Rising Sun
1171. Martin Garrix – Animals

304. Madness – One Step Beyond
924. Muse – Madness

400. Kiss – I Was Made For Loving You
1077. Prince – Kiss

546. Air – All I Need
1943. Ekseption – Air

707. Hero – Toen Ik Je Zag
1648. Family Of The Year – Hero

Vijf one hit wonders

Als je het doet, dan doe je het goed: sommige artiesten staan met maar één liedje in de Top 2000. Maar met dat ene liedje staan ze heel hoog in de lijst. En hoewel de artiesten in kwestie misschien vele Top 40-hits hebben gehad, zijn het vanuit de Top 2000 gezien one hit wonders. Dit zijn de vijf hoogst genoteerde. Met name de kleinkunst én het ruige werk zijn goed vertegenwoordigd.

14. Claudia de Breij – Mag Ik Dan Bij Jou
45. Klein Orkest – Over De Muur
54. Disturbed – Sound Of Silence
62. Wim Sonneveld – Het Dorp
64. Rage Against The Machine – Killing In The Name

Vijf hoogst genoteerde platen die meer dan één keer in de Top 40 stonden

Het is opvallend dat veel platen in de bovenste regionen van de Top 2000 meerdere keren hits zijn geweest. Dat zal zijn omdat het klassiekers zijn, maar ook omdat meerdere generaties deze platen goed kennen (en er dus op stemmen). Of is het juist andersom? Dat het bij de eerste release al klassiekers zijn, zodat ze ook met gemak tien jaar later weer een hit worden? Hoe het ook zij, vrijwel altijd haalde een single beide malen de top-10 van de hitlijsten. Enige uitzondering is Claudia de Breij; haar Mag Ik Dan Bij Jou kwam twee keer niet verder dan een paar weken in de onderste regionen van de Top 40, maar werd wel een grote Top 2000-hit.

1. Queen – Bohemian Rhapsody (1975, 1991)
2. Eagles – Hotel California (1977, 1988)
5. Deep Purple – Child In Time (1972, 1975)
10. Guns n’ Roses – November Rain (twee keer in 1992)
14. Claudia de Breij – Mag Ik Dan Bij Jou (2012, 2014)

Vijf hoogst genoteerde tracks in de Top 2000 die nooit in de Top 40 hebben gestaan

Sommige hits uit de Top 2000 deden niks toen ze op single uitkwamen, of bleven steken in de Tipparade. Maar net zo vaak zijn het albumtracks die nooit singles waren. In alle gevallen zijn het songs die zijn uitgegroeid tot evergreens. Ze hebben de Top 40 niet in vuur en vlam gezet, maar ze staan elk jaar weer hoog in de Top 2000.

3. Led Zeppelin – Stairway To Heaven (albumtrack)
4. Billy Joel – Piano Man (single, haalde nooit de Tipparade)
6. Pearl Jam – Black (albumtrack)
7. Pink Floyd – Wish You Were Here (albumtrack)
8. Coldplay – Fix You (single, kwam nooit verder dan de Tipparade)

Ook de nr. 9, Avond van Boudewijn de Groot, haalde nooit de Top 40, wat betekent dat de top-10 bestaat uit songs die óf meerdere keren, óf nooit in de Top 40 hebben gestaan.

Meest bezongen stad

Grote steden zijn een geliefd onderwerp van songs. De populairste stad is New York. The Big Apple is met elf (soort van) odes vertegenwoordigd in de Top 2000, al heb ik daarbij alleen gelet op locaties binnen de stad, of bijnamen van New York. Misschien ligt het werkelijke aantal nog een stuk hoger.

240. Sting – Englishman In New York
382. Alicia Keys – Empire State Of Mind
813. Billy Joel – New York State Of Mind
991. Jay-Z ft. Alicia Keys – Empire State Of Mind
1115. 10CC – The Wall Street Shuffle
1154. Bee Gees – Nights On Broadway
1409. U2 – Angel Of Harlem
1437. Don Henley – New York Minute
1500. Frank Sinatra – Theme From New York, New York
1514. Beastie Boys – No Sleep ‘Til Brooklyn
1516. U2 – City Of Blinding Lights

Goede tweede is Londen, met acht noteringen. Op gepaste afstand gevolgd door Los Angeles (vier keer, met dank aan het twee keer bezongen MacArthur Park), Liverpool (drie keer, met dank aan de Beatles) en Memphis, Parijs, Philadelphia en San Francisco (ieder twee keer). Nederlandse locaties zijn schaars, maar Amsterdam (Nothing But Thieves), Rotterdam (Oude Maasweg van de Amazing Stroopwafels), Nijmegen (Frank Boeijens Kronenburg Park) en zelfs Zoutelande (Bløf & Geike Arnaert) komen voorbij.

De kleinste plaats die wordt bezongen, is Ike & Tina Turners Nutbush City Limits, op nr. 1889. Het geboortedorp van Tina Turner in Tennessee telt slechts 259 inwoners.

Dubbele a-kant

Vroeger, toen de aarde nog plat was, had je singles op vinyl met een a- en een b-kant. De a-kant was de single, op de andere kant stond een nieuw liedje of een albumtrack. Soms konden bands niet kiezen en werd een single uitgebracht als ‘dubbele a-kant’: allebei de liedjes werden dan veel gedraaid. Groepen als de Beatles, de Rolling Stones, Creedence Clearwater Revival en ABBA hebben allemaal singles uitgebracht met een ‘dubbele a-kant’. Het fenomeen is (samen met de fysieke single) inmiddels verdwenen, maar tot in de jaren negentig verschenen er af en toe singles met een dubbele a-kant. Zo hadden de Spice Girls een hit met Mama en Who Do You Think You Are?. Paul de Leeuw maakte er zelfs een specialisme van, met op de ene kant een serieuzer liedje en op de andere kant een liedje van Bob en Annie de Rooij.

Sommige dubbele a-kanten vind je terug in de Top 2000. Zo staan We Will Rock You en We Are The Champions van Queen allebei in de lijst, net als Eagle en Thank You For The Music van ABBA, of White Rabbit en Somebody To Love van Jefferson Airplane.

Het opvallendst is de notering van Strawberry Fields Forever en Penny Lane. De songs werden in 1967 als dubbele a-kant op single uitgebracht en zijn exact vijftig jaar later nog steeds onafscheidelijk: ze staan dit jaar respectievelijk op nrs. 505 en 506.

Top 5 kortste titels in de Top 2000

Soms moet je het gewoon kort houden, zo dachten deze artiesten en bands.

266. Peter Maffay – Du
895. Queen – ’39
959. Marco Borsato – Zij
1336. Doe Maar – Pa
1690. George Michael & Mary J. Blige – As

Vooruit, de zesde artiest in dit rijtje is Stevie Wonder. Hij staat met de originele uitvoering van As op nr. 1893.

De kortste titel in combinatie met een artiest is U2, met Bad en One: vijf letters/cijfers.

Top 5 langste titels in de Top 2000

Dan kon het tegenovergestelde van korte titels natuurlijk niet achterblijven. Deze vijf liedjes hebben de langste (officiële) titels uit de Top 2000. Vooral de tekst tussen haakjes helpt hierbij. Winnaar is Meat Loaf, met een titel van 46 letters. Voor de gelegenheid staan de liedjes in dit overzicht niet op positie in de Top 2000, maar op volgorde van de meeste letters, de langste bovenaan.

1266. Meat Loaf – You Took The Words Right Out Of My Mouth (Hot Summer Night)
1181. Scott McKenzie – San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair)
1377. R.E.M. – It’s The End Of The World As We Know It (And I Feel Fine)
794. Manic Street Preachers – If You Tolerate This Your Children Will Be Next
1582. Eurythmics – There Must Be An Angel (Playing With My Heart)

Populairste Beatle

De strijd tussen Paul McCartney en John Lennon wordt beslist in het voordeel van McCartney. Hij heeft – na z’n carrière met de Beatles – vijf Top 2000-hits gescoord, tegenover drie voor John Lennon; met name dankzij de Wings. Al staat Lennon natuurlijk met afstand het hoogst, met Imagine. George Harrison is maar één keer vertegenwoordigd, Ringo Starr ontbreekt al een aantal jaren. Hij stond in 2005 het laatst in de Top 2000, met Photograph.

Paul McCartney
760. Wings – Band On The Run
1145. Paul McCartney & The Frog Chorus – We All Stand Together
1295. Wings – Mull Of Kintyre
1333. Wings – Live And Let Die
1679. Wings – Maybe I’m Amazed

John Lennon
16. John Lennon – Imagine
1351. John Lennon & Plastic Ono Band – Working Class Hero
1936. John Lennon – Woman

George Harrison
986. My Sweet Lord

Vijf songfestivalliedjes in de Top 2000

Ook ik als fan moet toegeven: weinig songfestivalliedjes hebben echt eeuwigheidswaarde. Dat blijkt uit het lage aantal liedjes dat de Top 2000 heeft weten te halen. Dit jaar zijn het er slechts vijf. Dat is weinig, want Eres Tú van Mocedades, Gente Di Mare van Tozzi & Raf, Power To All Our Friends én Congratulations van Cliff Richard, All Kinds Of Everything van Dana, Tu Te Reconnaîtras van Anne-Marie David, Après Toi van Vicky Leandros, Where Are You van Imaani, Save Your Kisses For Me van Brotherhood Of Man, De Troubadour van Lenny Kuhr, What’s Another Year én Hold Me Now van Johnny Logan, J’aime La Vie van Sandra Kim, Love Shine A Light van Katrina & The Waves, I Treni Di Tozeur van Alice & Battiato, Puppet On A String van Sandie Shaw en Ding-a-Dong van Teach-In stonden allemaal ooit in de Top 2000.

372. The Common Linnets – Calm After The Storm
459. Anouk – Birds
660. ABBA – Waterloo
1837. Douwe Bob – Slow Down
1932. Loreen – Euphoria

Dubbele bandnamen

De strijd van de bands met dubbele namen is onbeslist. Duran Duran en Talk Talk staan allebei met drie songs in de Top 2000. Op de derde (en laatste) plaats is The The geëindigd. Leuk detail: op nr. 975 staat It’s My Life van Talk Talk, één plaats hoger staat Uncertain Smile van The The. Helaas staat er geen track van Duran Duran boven of onder.

Populairste albums in de Top 2000

Natuurlijk, van menig Greatest Hits of Best Of… van artiesten van het kaliber Beatles of Rolling Stones staan tientallen tracks in de Top 2000, maar voor dit overzicht gaan we uit van reguliere studio-albums. En dan blijken er drie albums te zijn die ieder met zes tracks zijn vertegenwoordigd in de lijst der lijsten. De King of Pop doet z’n naam eer aan en heeft zelfs twee albums in dit rijtje, maar van Fleetwood Macs Rumours staan de meeste tracks bij de bovenste duizend. Al hebben alle albums één track die gevaarlijk dicht bij de uitgang van de Top 2000 staat.

Fleetwood Mac – Rumours
33. Go Your Own Way
249. Dreams
252. The Chain
515. Songbird
853. Don’t Stop
1904. You Make Loving Fun

Michael Jackson – Bad
161. Man In The Mirror
416. Dirty Diana
439. Smooth Criminal
1037. The Way You Make Me Feel
1590. Bad
1929. I Just Can’t Stop Loving You

Michael Jackson – Thriller
113. Billie Jean
147. Thriller
334. Beat It
1007. Human Nature
1517. Wanna Be Startin’ Somethin’
1858. P.Y.T. (Pretty Young Thing)

Andere populaire albums, met ieder vijf tracks in de Top 2000 vertegenwoordigd, zijn 21 van Adele, Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van de Beatles, A Rush Of Blood To The Head van Coldplay, Brothers In Arms van Dire Straits, Rivals van Kensington en Born In The USA van Bruce Springsteen.

Populairste soundtrack in de Top 2000

De populairste soundtrack in de Top 2000 is ook meteen de op-één-na bestverkochte soundtrack aller tijden. Van Saturday Night Fever zijn wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren verkocht. Daarnaast won het – als eerste filmsoundtrack ooit – een Grammy Award voor Album Of The Year. Vier van de tracks staan in de Top 2000. Dat was ooit meer, want ook Yvonne Ellimans If I Can’t Have You, More Than A Woman van Tavares en Jive Talkin’ én You Should Be Dancing van de Bee Gees stonden eens in de lijst.

388. Bee Gees – Stayin’ Alive
516. Bee Gees – How Deep Is Your Love
1114. The Trammps – Disco Inferno
1231. Bee Gees – Night Fever

Van The Bodyguard, met 42 miljoen verkochte exemplaren de succesvolste soundtrack aller tijden, staat maar één liedje in de Top 2000: I Will Always Love You.

Vijf populairste filmhits

Het schijnt dat Nick Lowe een klein vermogen heeft verdiend omdat Curtis Stigers’ cover van diens (What’s So Funny ‘Bout) Peace, Love and Understanding is gebruikt voor de soundtrack van The Bodyguard. Om maar te zeggen: als je liedje in een film wordt gebruikt, kan je financieel aardig binnenlopen. Het is bovendien goede promotie van je muziek, want menig band of artiest heeft in z’n carrière liedjes geschreven voor films. Dit zijn de vijf hoogstgenoteerde, waarbij liedjes die na het verschijnen alsnog in films zijn gebruikt (zoals Bohemian Rhapsody in Wayne’s World) zijn uitgesloten.

18. Prince & The Revolution – Purple Rain (Purple Rain)
24. Racoon – Oceaan (Alles is Familie)
97. Bette Midler – The Rose (The Rose)
107. Queen – Who Wants To Live Forever (Highlander)
146. Eminem – Lose Yourself (8 Mile)

Vijf populairste covers

Wat is een cover en wat is een origineel? Dat is nog lastiger dan je denkt. Want wat doe je met liedjes waarbij discussie is over of het wel of geen plagiaat is (Coldplay met Viva La Vida)? Of artiesten die zichzelf coveren (Eric Clapton met Layla)? Of liedjes die zijn gebaseerd op een traditional (Belfast Child van Simple Minds)? Die mochten niet mee in dit lijstje. Dan blijven in de bovenste regionen weinig covers over. En het waren er sowieso al niet veel. Maar dit zijn de vijf hoogst genoteerde.

20. Johnny Cash – Hurt (origineel van Nine Inch Nails)
54. Disturbed – The Sound Of Silence (origineel van Simon & Garfunkel)
62. Wim Sonneveld – Het Dorp (origineel van Jean Ferrat)
77. Animals – The House Of The Rising Sun (traditional)
108. Ramses Shaffy – Laat Me (origineel van Serge Reggiani)

Tijdverschil

In een flink deel van de wereld is het al 2018 als de Top 2000 met de laatste uren van de uitzending bezig is. Dit betekent dat op het moment dat Whole Lotta Rosie, Highway To Hell en Thunderstruck van AC/DC worden gedraaid het in Australië, land van herkomst van de rockgroep, al 2018 is. Omdat alle andere artiesten in de bovenste regionen van de Top 2000 afkomstig zijn uit dezelfde tijdzone als Nederland, óf afkomstig zijn uit landen die na Nederland nog de jaarwisseling moeten vieren, kan niemand dat de Australische rockers nazeggen.

De Australiërs zijn trouwens niet de artiesten die van het verste moeten komen om in de Top 2000 op te treden. Twee Nieuw-Zeelandse acts, Split Enz en Lorde, moeten nog net wat langer vliegen. Maar die staan dan weer niet zo hoog dat ze hun hit in hun thuisland pas in 2018 in de Top 2000 op de radio kunnen horen.

Geboren zakker

De binnenkomst op plaats 23 van Nine Million Bicycles van Katie Melua in de editie van de Top 2000 van 2005 was indertijd een klein relletje: moeten zulke nieuwe liedjes wel in de Top 2000 worden opgenomen? De argumentatie van de Top 2000 was dat deze platen vanzelf wel hun plek vinden in de lijst. Maar Nine Million Bicycles van Katie Melua lijkt haar plek nog altijd niet gevonden te hebben: sinds 2005 is ze in alle latere edities verder weggezakt. Dit jaar staat de zangeres op plaats 845. Een dubieus record; geen enkele andere plaat is al zo lang onafgebroken aan het zakken in de Top 2000.

This entry was posted in Lijstjes, Muziek and tagged , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Top 2000 Trivia

 1. Gert Jan Kuiper says:

  GEWELDIG!!!

 2. Jaap says:

  Je kunt me eindeloos blijven bestoken met dit soort nutteloze trivia. Heerlijk!
  Waar haal je in vredesnaam de tijd vandaan om dit allemaal uit te zoeken?

  • Guidje says:

   Waar ik de tijd vandaan haal, weet ik zelf ook soms niet. 😉

   Maar het scheelt dat ik veel uitzoekwerk al eerder in het jaar kan doen, op basis van de lijst van vorig jaar. Het enige dat je dan nog hoeft te doen als de nieuwe Top 2000 verschijnt, is in de gaten houden welke platen zijn verdwenen of nieuw binnenkomen. Dan nog denk ik tijdens het luisteren ‘owja, dat moet ik ook es uitzoeken’, vandaar dat dit blogje de afgelopen dagen is bijgewerkt. Ik heb een paar dagen vrij, dus dat komt goed uit.

Comments are closed.