Proteststem

‘Stem desnoods op ons’ was jaren terug een politieke slogan. Die was van de Partij voor de Toekomst, voorheen de Feestpartij van Johan Vlemmix. Ik vond dat best een geestige tekst: laat je stem niet verloren gaan door weg te blijven, maar kies in plaats daarvan voor de grootste malloot op het stembiljet.

De toekomst is nu, zo bleek afgelopen week. Alleen is de grootste malloot op het kiesbiljet niet iemand die een recordaantal keer aan Ter Land, Ter Zee en in de Lucht heeft deelgenomen, maar een omhooggevallen, raaskallende politieke ezel die naar de naam Thierry Baudet luistert.

De afgelopen dagen zag ik op sociale media wat Baudetkiezers uit de kast komen. Op zich dapper, want het laatste dat ik zou doen is ervoor uitkomen dat ik op iemand stem die er fascistische ideeën op nahoudt. De meest gehoorde verantwoording was dan dat het om een proteststem ging, of om een stem tegen de gevestigde orde. Dat vind ik een onzinargument. Als je tegen de gevestigde partijen bent, kan je ook op de Partij voor de Dieren, of zelfs Denk stemmen. Van beide partijen kan je moeilijk zeggen dat ze tot de gevestigde orde behoren, ongeacht of je het met hun ideeën eens bent. Daarnaast is er altijd nog de optie om blanco te stemmen, wat ik veel stoerder vind. Als je in plaats daarvan stemt op een politicus die er extreemrechtse ideeën op nahoudt, dan ben je nouja, extreemrechts. Het is geen diskwalificatie en het is zeker geen demonisering (over jeuktermen gesproken), het is een constatering.

Ik kom er dan ook ruiterlijk voor uit dat ik Forum voor Democratie-kiezers dom, nee, oerdom vind. Dat vinden mensen op sociale media niet aardig. Dat mag. Ik word volgende maand 38 en ik kan iedereen zeggen dat aardig worden gevonden me in al die jaren nooit enige zier heeft geboeid. In dit geval zeker; ik kan slecht tegen domheid, zeker als die gepaard gaat met kwaadaardige ideeën.

‘We stemmen op Forum voor Democratie omdat de elite ons dom noemt omdat we op Forum voor Democratie stemmen,’ kreeg ik tegengeworpen. Die argumentatie vind ik zo stupide dat het geestig is. Het is een paradox, maar ik heb niet geprobeerd dat uit te leggen. Discussiëren op sociale media heeft geen zin. Geloof me, ik heb in een vorige baan een tijdje het forum van stand.nl moeten schoonhouden en daar werden geen grote ideologische vergezichten gedeeld. Hetzelfde geldt voor Facebook en Twitter. Het enige dat ervan af komt is een onwelriekende putlucht.

Het punt is dat het heel makkelijk is om ergens tegen te zijn. Tegen buitenlanders. Tegen het klimaatakkoord. Tegen Europa. Tegen vrouwenrechten. Ik vermoed dat de mensen die op Forum voor Democratie hebben gestemd daar allemaal tegen zijn. Waar ze voor zijn is een raadsel. Zij hebben lekker rebels een proteststem uitgebracht.

Het is niet dat ik boos ben. Waarom zou ik? Door de grote winst van het Forum voor Democratie zal de coalitie voor meerderheden in de Eerste Kamer moeten samenwerken met PvdA en GroenLinks. Daar ben ik als linkse jongen alleen maar gelukkig mee. Het is meer een gelatenheid, dat sinds 2002 een flink deel van het Nederlandse electoraat achter het maakt niet uit welke politieke charlatan aanloopt: in polonaise van Pim Fortuyn naar Rita Verdonk naar Geert Wilders naar Thierry Baudet. Hou het domme kiezersvolk een worst voor en het rent er massaal achteraan. Bij niemand van die kiezers is het besef doorgedrongen dat na zeventien jaar rechts-populisme van de ideeën niks terecht is gekomen – en ook niet gaat komen (nee, echt niet). Het enige waar het voor heeft gezorgd is dat het politieke en maatschappelijke klimaat danig is verziekt.

Nee, als ik me al boos maak, dan is het over m’n eigen beroepsgroep: de media. Zij hebben Baudet kritiekloos op een voetstuk gehesen, presenteren hem als the new kid on the block, een leuke frisse jongen op het Binnenhof, terwijl om de ideeën over omvolking, homeopathische verdunning, Nexit en een boreaal Europa van de FvD-frontman een onfrisse Blut-und-Bodenlucht hangt.

Ik mag hopen dat aan de talkshowtafels van De Wereld Draait Door, Pauw en Jinek Baudet cum suis (om in het potjeslatijn van onze nationale lavendelsnuiver te blijven) voortaan iets kritischer bejegend wordt. Al vrees ik het ergste.

This entry was posted in Media, Politiek and tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Proteststem

  1. Ximaar says:

    Ik heb niet bij de Waterschapsverkiezing gestemd, omdat ik die verkeizing weg wil hebben. Blanco stemmen zorgt daar niet voor, weinig opkomst hopelijk wel. Het zou veel beter zijn als op een stembiljet wat keuzes zijn als: ‘Blanco (ik stem maar het maakt me niets uit), Ongeldig (ik wil zieken), Proteststem en Schaf deze verkiezing af. Vlak daaronder een zootje bekende Nederlanders als Wesley Sneider, Eva Jinec, André Rieu, André van Duin, Johan Dercksen en Corry van de Rekels. Zet daar netjes bij dat een stem op deze mensen geen enkel nut heeft. Op die manier worden wel de ‘ik moet stemmen, maar heb geen idee’-figuren er uit gefiltert.

Comments are closed.