Stickers

Omdat ik voor de muziekquiz van de personeelsvereniging (waar op zich al een blog in zit, die houdt u nog van me tegoed) toch al in Rosmalen moest zijn, besloot ik een middagje te gaan skateboarden in Den Bosch. Ik kan natuurlijk weer naar de plaatselijke skatehal gaan, maar daar ben ik al kind aan huis en ook al vindt niemand het daar een probleem dat ik inmiddels tot het interieur behoor, verandering van spijs doet eten. Daarbij, het World Skate Center (goede naam) heeft een vert ramp en ik kom weliswaar nog steeds niet écht hoog in dat ding, het blijft leuk om af en toe uit te proberen.

Misschien nog wel het leukste aan het skatepark van Den Bosch is dat ze er Thrasher verkopen. Thrasher is hét skateboardblad (dat heel gave filmpjes op YouTube post) en is tegenwoordig vooral bekend van de vele jongeren (en ouderen) die in merchandise van dat tijdschrift lopen. Met dank aan (en tot afgrijzen van de übercoole redactie van het blad) – hoe kan het ook anders – Justin Bieber. De ironie is dat kleding van Thrasher overal te krijgen is, maar dat het tijdschrift zo goed als onvindbaar is. Ik maakte er eerder dit jaar een queeste van om een nummer van het blad te scoren. Uiteindelijk vond ik zowaar een exemplaar, op vakantie in Zweden, in een zaak op het station van Göteborg.

Trouwens, zelfs ik heb tegenwoordig een t-shirt én hoodie van Thrasher en dat is, om het in goed Nederlands te zeggen, best obnoxious, voor iemand die godbetert net kan olliën. Maar ook ik moet op m’n oude dag aan m’n skate cred werken; met alleen een beanie om die wijkende haargrens te verbergen kom ik er niet.

De vert ramp wilde deze vrijdag nog steeds niet echt lukken, voor de rest reed ik best lekker rond. Na afloop bestelde ik aan de bar in het café een worstenbroodje; ik had nog een lange dag voor de boeg.

‘Heb je de Thrasher van oktober daar staan?,’ informeerde ik bij de barmedewerkster. Ik knikte naar twee rijen tijdschriften langs de kassa. Aan de kaften te zien waren het verschillende nummers. Ze zocht door de Thrashers en vond nog één exemplaar van oktober, in cellofaan verpakt omdat er een stickervel bij zat. Naast mij zaten twee jochies van een jaar of elf. Ze overlegden hoe laat de trein naar Geldermalsen zou vertrekken.
‘Wow, stickers,’ riep eentje verrukt toen hij de Thrashers zag staan.
De ander viel hem bij: ‘Jaaa, gaaf.’
‘Hoe kan je die krijgen?,’ vroeg de eerste met grote ogen aan een andere medewerker achter de bar.
‘Die krijg je bij de Thrasher,’ legde hij uit en hij liet ze een ander nummer, ook met stickers, zien.
Ze keken met grote ogen naar de stickers, mompelden hoe cool ze waren en legden zich er schoorvoetend bij neer dat hun zakgeld niet toereikend zou zijn om een Thrasher te kopen.

Intussen was m’n worstenbroodje klaar. De medewerkster zette het voor me op de bar en gaf me de Thrasher van oktober. Ik haalde het blad uit de verpakking en zag naast me twee paar ogen heel belangstellend naar me kijken. Aan de andere kant van de bar keken twee medewerkers heel verwachtingsvol toe wat er zou gebeuren.

Ik bekeek het stickervel of er nog een leuk exemplaar bij zat voor op m’n skateboardhelm. Er zat niks boeiends bij, maar al was dat wel het geval geweest, het voelde alsof ik nu niet meer terug kon.
‘Heej jongens, willen jullie die stickers hebben?,’ vroeg ik aan de jochies die naast me zaten.
Ik had m’n zin amper afgemaakt of eentje riep dolblij uit: ‘Heel graag! Mag dat meneer?’
‘Natuurlijk,’ antwoordde ik lachend, ‘ik doe er toch niks mee.’
Hij griste het vel uit m’n handen en rende enthousiast pratend met z’n vriendje naar een tafel elders in het café om de skateboards te pakken.

Terwijl ik het cellofaan in de prullenbak gooide, plakten de jochies hun decks onder met stickers, onderwijl met elkaar pratend over hoe mooi ze waren en wat voor een geluk ze hadden gehad. Eentje riep in het voorbijgaan nog een keer naar me: ‘Echt, enorm bedankt meneer.’
‘Graag gedaan hoor,’ lachte ik.

‘Je hebt die twee jongens heel blij gemaakt,’ zei de barmedewerkster lachend tegen me.

This entry was posted in Skateboarden and tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Stickers

  1. Frances says:

    ‘t Zijn de kleine dingen….☺

Comments are closed.