Achterbuurman

In mijn deel van de wijk ben ik zowat de enige met een ‘normale’ woning. Ik heb een oudere man als buurman, de andere huizen zijn bestemd voor studenten en expats. Daarnaast wordt hier en daar nog wat ge-airbnb’d. Dat is prima, ik hoef de deur niet plat te lopen bij de buren, al kan er bij de studenten geen boe of ba af. Alleen de Indiase expat kan als op commando een glimlach tevoorschijn toveren als ie weer een pakketje op komt halen dat voor hem is bestemd.

De huizen staan hier in de buurt in een scherpe hoek. Dat betekent dat ik vanaf het platdak achter m’n badkamer vrij makkelijk naar binnen kan kijken bij de andere woningen, die aan de achterkant ook een platdak hebben. Tussendoor loopt een gangetje dat zó smal is, dat je met een flinke stap zo bij de achterburen op het dak staat. Niet iedereen heeft in de gaten dat je best dicht op elkaar woont, en zo kon het gebeuren dat ik vorig jaar tijdens de hittegolf werd geconfronteerd met de aanblik van m’n poedelnaakte (en obese) Chinese achterbuurman.

Met warm weer zet ik ‘s avonds de badkamerdeur en de ramen aan de voorkant van het huis open. Dan koelt het nog een beetje af in de sauna die mijn slaapkamer ‘s zomers is. Om die deur open te houden, gebruik ik een groot patioblok als deurstop. Als ik die steen verschuif, maakt dat nogal een lawaai. Als het echt heel heet is, laat ik de deur de hele nacht openstaan, in het goede vertrouwen dat ‘s nachts niemand op het platdak stapt en binnenloopt. In de loop van de ochtend, als de temperatuur weer oploopt, doe ik de deur dicht.

Midden in de hittegolf van augustus kreeg ik een nieuwe achterbuurman. Een student, al dacht ik eerst dat het z’n vriendin was die er kwam wonen. Ze waren samen de kamer aan het inrichten.

Ik kon dat goed volgen, omdat ik soms ‘s avonds op het platdak zit. Dan luister ik muziek, kijk op m’n telefoon of staar naar de sterren. Een keer zag ik de achterbuurman op een bierkratje op z’n platdak zitten. Hij speelde met z’n telefoon. Polar t-shirt, RipNDip sokken. Een dag later droeg hij een Thrasher hoodie. Ik herken een medeskater van meters afstand. Misschien kan hij me tegen betaling van een krat bier (24 flesjes Schultenbräu, ik ben niet te flauw) eindelijk eens goed leren olliën.

Alhoewel.

Tijdens de hittegolf van vorige maand wilde ik op een ochtend de badkamerdeur dichtdoen, toen ik zag dat ook bij m’n nieuwe achterbuurman de deur openstond. Dat niet alleen, ik kon naar binnen kijken en zag ledematen uit bed hangen. En die bewogen. Kut. Wat nu? Elk geluid dat ik maakte zou me verraden, waarmee ik onder de studentenpopulatie in de buurt voortaan als pervert bekend zou staan. Maar ik wilde wel die deur dichtmaken. Ik twijfelde een paar minuten. Toen besloot ik de steen heel snel te verschuiven en de deur meteen dicht te doen.

Terwijl ik de steen verschoof, hield ik angstvallig het bed van m’n achterbuurman in de gaten.

Toen de deur in het slot viel, zag ik nog net een snelle en geschrokken beweging.

This entry was posted in Eindhoven, Overig and tagged , . Bookmark the permalink.