Roadtrip

Het fijne van Spotify is dat bijna alles erop staat. Lees je over een band en wil je horen hoe zo’n band klinkt? Geef Spotify een zwiep en je hoort het vanzelf. Er is veel muziek, té veel, maar dat geeft ook de kans om originele playlists samen te stellen.

Zou ik een playlist kunnen maken met vijftig bands uit vijftig verschillende Amerikaanse staten? Bands dus, geen singer-songwriters, wat alles een stuk makkelijker zou hebben gemaakt. Zelfs rappers was eenvoudiger geweest (wist je dat Wiz Khalifa uit North Dakota komt?). Ik ben uitgegaan van de staat waarin ze zijn opgericht, wat het allemaal nog net iets lastiger maakt. In een uitgestrekt land als de VS is het gebruikelijk dat bands naar een stad trekken waar de afzetmarkt iets groter is: Los Angeles, New York, Nashville, Austin. Dat geldt ook voor muzikanten, die soms afkomstig zijn uit de meest afgelegen oorden, maar elkaar ontmoeten in de grote stad.

Ik ging uit het hoofd al na welke acts ik zou kunnen gebruiken. Natuurlijk, Nirvana komt uit Seattle in Washington, Calexico komt uit Arizona. Dat ZZ Top uit Texas komt wekt ook geen verbazing (La Grange gaat over een roemrucht bordeel in die staat) evenals The Killers die uit Las Vegas afkomstig zijn. Built to Spill komt uit Boise, Idaho (zoiets vergeet je niet licht) en Portugal. The Man is opgericht in Alaska. 3 Doors Down komt uit Mississippi, wat wel te horen is aan de rechttoe-rechtaan boerenkoolmetworstrock. De relirock van Evanescence komt uit Arkansas. Op het laatste moment besefte ik dat The Connells, van het prachtige ’74-’75, uit North Carolina afkomstig is, waardoor Superchunk uit de lijst verdween.

Soms kwam ik voor verrassingen te staan. Ik dacht dat The Shins uit Oregon kwamen, maar ze bleken te zijn opgericht in New Mexico. Bij Oregon kon ik vervolgens voor The Dandy Warhols kiezen. Geen slechte ruil. Fun fact: Lynyrd Skynyrd, die als grootste hit Sweet Home Alabama hebben, komt uit Florida. Weet je wie wél uit Alabama komen? Alabama Shakes. Om verwarring te voorkomen heb ik van Lynyrd Skynyrd daarom het onbekendere, maar o zo mooie Simple Man in de playlist gezet. Kansas komt trouwens echt uit Kansas.

In Californië had ik honderden bands om uit te kiezen, dus het werden de Eagles met Hotel California. Soms moet je niet te moeilijk doen. Een geografische referentie in bandnaam of songtitel is sowieso een pre. Ook bij New York was het puzzelen. Kies ik voor The Velvet Underground, de Ramones, Blondie of The Strokes? Het werden de Ramones.

Bij sommige staten was het heel lastig. North Dakota bijvoorbeeld, waar de enige rockband die ik kon vinden de lo-fi band Secret Cities was. Wat overigens niet gek is; er woont geen hond, en dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor het aantal plekken waar je live kunt spelen. Ook Montana maakte het me moeilijk. Bij die staat kwam ik op Spotify bij acts terecht die minder dan duizend plays hebben. Geen slechte bands, wel obscuur. De keuze viel uiteindelijk op The Boy & Sister Alma, superslicke electropop die zo op de soundtrack van Drive had gekund en meer luisteraars verdient, maar afkomstig uit Helena, Montana, en dus gedoemd hun leven in obscuriteit door te brengen. Ze hebben niet eens een lemma op Wikipedia.

De volgorde is in de vorm van een roadtrip, beginnend in North Carolina, dan zigzaggend van oost naar west en weer terug van west naar oost, en eindigend in Maine. Tussendoor maken we een zwemtochtje naar Hawaï en Alaska. Enjoy the ride.

North Carolina – The Connells – ’74-’75
South Carolina – Hootie & The Blowfish – Only Wanna Be with You
Georgia – R.E.M. – The One I Love
Florida – Lynyrd Skynyrd – Simple Man
Alabama – Alabama Shakes – Hold On
Mississippi – 3 Doors Down – Here Without You
Louisiana – Neutral Milk Hotel – In the Aeroplane Over the Sea
Arkansas – Evanescence – Bring Me To Life
Tennessee – Kings of Leon – Sex On Fire
Missouri – The Ozark Mountain Daredevils – If You Wanna Get To Heaven
Kansas – Kansas – Carry on Wayward Son
Oklahoma – The Flaming Lips – She Don’t Use Jelly
Texas – ZZ Top – La Grange
New Mexico – The Shins – Phantom Limb
Colorado – The Lumineers – Ho Hey
Utah – Neon Trees – Animal
Arizona – Calexico – Crystal Frontier
Nevada – The Killers – Mr. Brightside
California – Eagles – Hotel California
Hawaii – Makaha Sons – Ka Loke
Alaska – Portugal. The Man – Feel It Still
Oregon – The Dandy Warhols – Bohemian Like You
Washington – Nirvana – Smells Like Teen Spirit
Idaho – Built To Spill – Goin’ Against Your Mind
Montana – The Boy & Sister Alma – Lizard Eyes
Wyoming – Teenage Bottlerocket – Skate or Die
Nebraska – Bright Eyes – First Day Of My Life
South Dakota – The Spill Canvas – All over You
North Dakota – Secret Cities – The Park
Minnesota – Hüsker Dü – Don’t Want to Know If You Are Lonely
Iowa – Slipknot – Psychosocial
Illinois – Wilco – Heavy Metal Drummer
Wisconsin – Bon Iver – Holocene
Michigan – The White Stripes – Seven Nation Army
Indiana – The Ataris – San Dimas High School Football Rules
Kentucky – My Morning Jacket – Just Because I Do
Ohio – The National – Bloodbuzz Ohio
West Viriginia – Karma To Burn – Fifty Seven
Viriginia – Dave Matthews Band – The Space Between
Maryland – Good Charlotte – Lifestyles of the Rich & Famous
Delaware – Boysetsfire – Rookie
New Jersey – Bon Jovi – Livin’ On A Prayer
Pennsylvania – The War On Drugs – Pain
New York – Ramones – Blitzkrieg Bop
Connecticut – MGMT – Time to Pretend
Rhode Island – Throwing Muses – Not Too Soon
Massachusetts – Pixies – Monkey Gone to Heaven
Vermont – Phish – Farmhouse
New Hampshire – The Shaggs – Philosophy of the World
Maine – The Ghost of Paul Revere – Ballad of the 20th Maine

This entry was posted in Lijstjes, Muziek and tagged , , , . Bookmark the permalink.