Troll

Vanaf deze zomer hou ik om de twee weken op zaterdagavond de chat bij van The Global Online Quiz. Het is niet heel spannend, wel ontzettend leuk. Vooral omdat ‘global quiz’ echt wereldwijd is, vandaar dat ik de deelnemers standaard vraag waar ze vandaan komen. Ik ben gek op geografie. Ik vertel dat ik ooit in het land op vakantie ben geweest, of probeer ze in de eigen taal welkom te heten, iets dat verbazingwekkend goed lukt. Google Translate is your best friend.

De lijst landen van waar we deelnemers uit hebben is inmiddels behoorlijk lang: Engeland, Zweden, Noorwegen, India, Filipijnen, Italië, Malta (waar we om mij onduidelijke redenen heel populair zijn), IJsland, Canada, Verenigde Staten, Mexico, Australië, Zuid-Afrika, Polen, Zweden, Tsjechië, Slowakije, Israël, Kroatië, Denemarken, Zimbabwe, Frankrijk, Panama, Colombia, Noorwegen, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Uruguay, Brazilië en Antarctica.

Ja, Antarctica. Vanaf de eerste editie van de quiz speelt een team vanaf de Zuidpool mee. Althans, ze spelen mee vanaf ‘Troll Station’. Ik vond dat een goede grap: jaja, lekker aan het ‘trollen’. Ik draai al meer dan twintig jaar mee op sociale media, mij hou je niet voor de gek. Ik informeerde voor de grap hoe het weer daar was, of hoe het met de pinguïns ging. Elke keer kreeg ik bloedserieus antwoord (helder, maar koud, pinguïns zaten niet in de buurt, wel zuidpooljagers). Leuk, ze hielden de grap goed vol.

Een van de features van de quiz is dat teams foto’s kunnen insturen via Whatsapp. Die foto’s laten we dan tijdens de quiz zien. Afgelopen zaterdag vroeg Edwin, bij wie de foto’s binnenkomen: ‘Heb jij een team uit Antarctica op de chat?’
Ik lachte: ‘Ja, ik heb een team uit “Antarctica” op de chat, maar dat is niet echt.’
‘Ze spelen vanuit Troll Station, Queen Maud Land,’ vertelde hij.
‘Er is een Queen Maud Land op Antarctica,’ zei ik. Ineens begon ik te twijfelen.
‘Nou,’ zei hij, ‘ik heb hier een team van vijf spelers met een kaart aan de muur. Volgens mij is dat de kaart van Antarctica.’
Ik liep naar de computer van m’n collega.
‘No way,’ riep ik verbaasd uit. Op de achtergrond hing inderdaad een kaart van Antarctica. Ik zocht op m’n eigen computer: Queen Maud Land is het Noorse deel van de Zuidpool.
‘Ik vraag of ze nog een foto kunnen maken van het uitzicht,’ ging Edwin verder.
Even later kwam een foto binnen die ze vanuit hun onderzoeksstation hadden gemaakt: kraakhelder weer (Antarctica is het droogste continent, in wezen is het een woestijn) en heel veel sneeuw.
‘Ze spelen mee via een satellietverbinding,’ vertelde Edwin.

Ik zocht op Wikipedia en verrek, Troll Station bestaat écht. Het is één van twaalf Noorse onderzoeksstations in Queen Maud Land, waarvan de helft het hele jaar door is bemand.

En van dat selecte groepje quizzen vijf mensen met ons mee.

This entry was posted in Aardrijkskunde, Quizzen and tagged , , . Bookmark the permalink.