Viraal

Ik was nog nooit viraal gegaan op Twitter. Dat is niet zo gek; ik bevind me in een vredige uithoek van het sociale medium, waar beschaafd wordt gediscussieerd over muziek, films en afgelegen eilandjes in de Pacific. Nogal niche.

Maar ik heb enkele bescheiden succesjes gehad. Een tweet met een stripje van Dirkjan werd een paar honderd keer geliket en enkele tientallen malen geretweet. Maar ja. Dat is pronken met andermans veren. Afgelopen zomer maakte ik foto’s bij Stitswerd, in het bezit van de unieke postcode 9999 ZZ, en postte die op Twitter. Ook dat bericht leverde een bescheiden rimpeling in een oceaan van tweets op. Ik was best tevreden, maar ik droomde ervan een keertje écht viraal te gaan op Twitter. Dat de parameters van het sociale medium op hol slaan. Zoiets.

Even voor de mensen die nog niet weten hoe Twitter werkt (hallo boomers): je post ultrakorte berichten, eventueel met foto of video op je tijdlijn. Daarnaast volg je mensen die eenzelfde interesse hebben. Zij hoeven jou niet terug te volgen, dit in tegenstelling tot Facebook. Zo stel je een tijdlijn samen met zaken die jij interessant vindt. Als iemand jouw bericht in z’n tijdlijn ziet, dan kan ie het liken. Als ie het heel leuk vindt, kan ie het ook retweeten. Dan lezen de volgers van die persoon het in hun tijdlijn. En als die het leuk vinden en weer retweeten, kijk, dán heb je een sneeuwbaleffect.

Ik maakte me weer es boos over het inconsequente coronabeleid van de regering. Of nee, het is wél consequent: cultuur is voor Mark Rutte een linkse hobby. Subsidieslurpers. De economie, die is heilig. Het kabinet verschuilt zich bij besluiten achter het OMT, maar het OMT zegt niet of de IKEA of het Rijksmuseum open mag, dat is een keuze van de politiek. Om Gorki te citeren: ‘De middenstand regeert het land, beter dan ooit tevoren.’

Dáárom postte ik vrijdagochtend een achteloze opmerking op Twitter, zoals ik wel vaker doe: ‘Het gekke met omicron is dat het in de IKEA minder besmettelijk is dan in het Rijksmuseum.’ Aanvankelijk gebeurde er niet veel. Een paar likes van m’n volgers. Ze kennen me inmiddels.

Ik ging rustig boodschappen doen en quizvragen bedenken voor The Global Online Quiz. Later die ochtend keek ik op Twitter. M’n tweet was ruim honderd keer geliket en een stuk of twintig keer geretweet. Er hadden wat mensen gereageerd. Grappig. Als het zo doorging, zou ie misschien 300 likes halen. Dan zou het m’n meest gelikete tweet ooit worden.

Aan het begin van de middag stond de teller op 520. Ik maakte een screenshot en stuurde het naar wat vrienden. Ik ga viraal, lachte ik. Toepasselijk ook, met een tweet over corona. Een half uur later zat ik boven de 1000. Een uur later boven de 2000. Als een sneeuwbal eenmaal aan het rollen is, komt ie moeilijk meer tot stilstand. 3000? Yep. 4000? Ja, ook. 5000? Dat haalde ik tegen middernacht. Ik postte een screenshot op Facebook met als toelichting: Dat liep een beetje uit de hand. Van de weeromstuit kreeg ik nog meer likes en retweets van mensen die me op Facebook én Twitter volgen en de tweet hadden gemist. Joop.nl riep m’n ene zinnetje uit tot Tweet van de Dag, ook daar scoorde ik een paar honderd likes.

Zaterdagochtend tikte ik 6000 likes aan. Ik kreeg een bericht van Twitter dat 149.975 mensen m’n tweet hadden gezien. Of ik een professioneel account wilde overwegen? Vrienden wezen me erop dat m’n tweet door het account Politieke Jongeren was gedeeld op Instagram: 25.000 likes. M’n tweet moet in honderden Instagram Stories zijn opgedoken, maar daar heb ik geen cijfers van. Het aantal likes op Twitter bleef oplopen. ‘s Middags overschreed ik de grens van 7000. Ik had honderden reacties. Ik las ze niet eens meer.

In de sportschool werd ik door een mij onbekende vrouw aangesproken: ‘Jij was het eerste gezicht dat ik zag toen ik vanochtend wakker werd.’ (Dat ik dat ooit nog van een vrouw zou horen.) Via Instagram ontving ik een compliment van een curator van het Rijksmuseum. Brainpower, toch Nederlandse hiphoproyalty, deelde m’n tweet in z’n stories. Fred van Leer (1,1 miljoen volgers) eveneens. Vrienden van me ontvingen appjes: ‘Is dit niet die vriend van je?’ Ik kreeg een vriendschapsverzoek via LinkedIn van iemand die m’n tweet had gezien. De teller op Twitter liep door. Af en toe kreeg ik een melding dat m’n tweet was geretweet door een account met veel volgers. Vlak daarna liep het aantal likes net even wat sneller op.

Zouden ze in de ministerraad m’n tweet hebben gezien? Het is algemeen bekend dat Rutte z’n beleid afstemt op het draagvlak onder de bevolking. Nouja, meer onder z’n eigen VVD-achterban. Regeringsbeleid op basis van de vox populi, tot u gebracht met behulp van Facebook, Twitter en Instagram.

Ik keek naar de mensen die m’n tweet hadden geliked of geretweet en zag dat ik van twee walletjes snoepte. Aan de ene kant mensen die corona één groot complot vinden, wauwelen over het WEF en de Great Reset (wat dat ook moge zijn) en ‘QR-weigeraar’ in hun naam hebben staan, aan de andere kant cultuurvorsers die het onverkoopbaar vinden dat de meubelboulevard wel open mag, maar een museum niet. De ene doorstroomlocatie is de andere niet.

Ik scrollde door de reacties (243 stuks). Daarin kwam één grap vaak terug: ‘Bij IKEA moet je het zelf in elkaar zetten.’ Ook leuk: ‘In het Rijksmuseum blijft alles hangen.’ Anderen merkten op dat omicron ook helemaal niet besmettelijk schijnt te zijn in vliegtuigen. En al waren veruit de meeste reacties positief, er zaten ook een paar wappies bij die me ‘woke’ vinden, of een ‘grachtengordeldeuger.’ Ze moesten eens weten.

Inmiddels is het zondagmiddag en de sneeuwbal lijkt tot stilstand te zijn gekomen. De teller staat op net geen 8000 likes. Daar kunnen de komende dagen nog een paar bij komen. 323.000 mensen hebben m’n bericht op Twitter gezien. Ook heb ik er zo’n honderd nieuwe volgers bij. Die ga ik de komende tijd teleurstellen als ik niet over corona of cultuur, maar over de voortgang van m’n ollies twitter.

Viraal gaan is leuk. Maar ook bizar.

This entry was posted in Media, Politiek and tagged , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Viraal

  1. Judith says:

    Leuk stukje weer Guido! Trots op je!

  2. Frances says:

    Beschouw dit maar als een ‘like’ (ik heb geen account om te retweeten – boomer, weet je wel?). Maar ik vind ‘m ERG goed en ik sta er helemaal achter.
    En die over dat zelf in elkaar zetten vind ik ook wel grappig…

    Laat even weten als je over de 10K heen gaat?

Comments are closed.