Feestdag

De gespannen drukte van vorig jaar ontbrak deze Record Store Day. Daarvoor was het aanbod van alle ‘exclusieve’ releases toch net even wat minder spannend dan in 2011. Toen was het Medium Rare, de verzamel-lp met covers door de Foo Fighters, die me naar de CD Teek deed haasten en eenmaal daar vond ik nog wel meer mooi spul, zoals de Franz Ferdinand Covers EP: geperst op geel/oranje doorschijnend vinyl en het duurde dagen voordat ik had uitgevogeld hoe het nu zat met het toerental (uiteindelijk bleek de A-kant 45 toeren en de B-kant 33 toeren te zijn). Overigens kocht ik de mooiste Record Store Day release pas een paar weken later, dat was Live at the Workman’s Club, Dublin van Villagers.

Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, dus natuurlijk is het weer een feest met al dat mooie nieuwe vinyl dat vandaag in de winkel lag, maar het merendeel betrof 7″ singles met muziek die toch al eerder was uitgebracht. Daar was zelfs de eigenaar enigszins teleurgesteld over, omdat hij vorig jaar op Record Store Day de beste omzet van het jaar had gehaald. Niettemin stonden even voor tienen diverse muzieknerds voor de ingang met vol van verwachting kloppende hartjes te wachten; de ene wilde per se dat ene singletje van DeWolff, de andere een picture disc van David Bowie. En ook al had Ronnie de eigenaar me een dag ervoor nog verzekerd dat ik me geen zorgen hoefde te maken dat de live EP van Leonard Cohen en de 12″ van de Arcade Fire snel op zouden zijn, ik wilde er op tijd bij zijn. Maar goed ook, want tot mijn grote vreugde stonden op de tafel naast de toonbank ook meerdere exemplaren van 2 Many DJ’s’ As Heard On Radio Soulwax Part 2. Een dubbel-lp waar volgens 3voor12 maar 140 exemplaren van zouden zijn geperst. Daar had ik niet eens op durven hopen en dus neem je die tóch even mee. Net zoals die speciaal in opdracht van Converse gemaakte single van de Gorillaz, waarop ze samenwerken met Andre 3000 van OutKast en James Murphy van LCD Soundsystem, hier in een ruim dertien minuten durende versie op 10″ vinyl.

Van luisteren is het op dit moment nog niet gekomen, behalve dan de 12″ van de Arcade Fire, omdat die een download link meegeleverd hebben. Intussen vergaap ik me aan de mooie hoes van de Arcade Fire, waaruit blijkt dat het om remixen van Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) en Ready To Start gaat. Vreemd, omdat de originele versie van met name Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) zó goed is (wat heet; een van de beste tracks van 2010 en het hoogtepunt van het album The Suburbs) dat een remix me overbodig lijkt. Gelukkig blijft Damian Taylor dicht bij het origineel en voegt hij wat elementen toe (handclaps hier, gitaartje daar). En de lp van 2 Many DJ’s is alleen al geweldig vanwege de prachtige klaphoes waar tot in detail staat vermeld welke grote namen door de broertjes Dewaele door de mangel zijn gehaald: van Emerson, Lake & Palmer tot Nena, van The Cramps tot New Order en van The Breeders tot Dolly Parton. Vier plaatkanten, dat wordt een feestje.

This entry was posted in Muziek and tagged . Bookmark the permalink.